Direkt zum Hauptinhalt
Favoriten 0

Fotoreportage van KOM visserij in Molkwerum

Museum 'Het Bakkerswinkeltje', Molkwerum

Bekijk de unieke fotoreportage die in 1929 is gemaakt van de KOM Visserij bij Het Bakkerswinkeltje in Molkwerum.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Stichting Ald Molkwar in Molkwerum heeft uniek materiaal van een speciale visserij, de KOM visserij. Vroeger, toen het IJsselmeer nog de Zuiderzee was, werkten de vissers in Molkwerum samen met deze methode, vooral in het voorjaar als haring, ansjovis en geep naar de Zuiderzee trokken.

Molkwerum was de enige plaats langs de kust van Friesland die gebruikmaakte van deze methode. Er is een bijzondere fotoreportage gemaakt in 1929. ‘De kom’ was een groot net in de vorm van een langwerpig ovaal, ongeveer 8 bij 25 meter. Dit net werd aan het einde van het 50 meter lange schutwant geplaatst. Het net dreef op het water, en er was een opening van ongeveer 15 meter aan één kant van de kom.

Als de vissen tegen het schutwant aan zwommen, gingen ze door de opening in ‘de kom’. Hierdoor konden de vissers de vissen vangen. Na het vangen werd de vis verkocht aan de groothandel uit Lemmer, waarbij de opbrengst onder de vissers werd verdeeld. Als het visseizoen voorbij was, werd de kom afgebroken en visten de vissers weer individueel.

Wanneer:
1 mei t/m 29 juni
Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Fotoreportage van KOM visserij in Molkwerum
Museum 'Het Bakkerswinkeltje'

Hellingstrjitte 3
8722 HH Molkwerum
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse