Direkt zum Hauptinhalt
Favoriten 0

Deiche, Türme und Fischer

(13.0 km)

Diese Wanderung beginnt an der alten Kirche in Minnertsga und führt durch die Lehmlandschaft der weitläufigen Salzwiesen aus dem 10. Jahrhundert. Um 1550 verschlammte hier die ehemalige Middelzee. Auf dem Armendijk steht noch der steinerne Grenzpfahl aus dem Jahr 1559. Er trennte das alte Land vom neuen Land, Het Bildt. Bei Koehoal treffen der niedrigere Binnendeich und der viel höhere Waddenzeedijk aufeinander. Das Denkmal De Waadfisker erinnert an die ehemalige Fischerei. Mit der riesigen Dorfkirche und dem viel älteren Turm hat Tzummarum eine ganz andere Ausstrahlung. Und in Firdgum ist nur noch der Kirchturm der Dorfkirche erhalten. Über einen Feldweg, der früheren Bahnlinie, wandern Sie zurück nach Minnertsga.

Das wirst du sehen

1

Meinardskerk Minnertsga

Protestantse Kerk in Minnertsga

Meinardskerk Minnertsga
2

Minnertsga (Minnertsgea)

Naast het bezoeken van de imposante Menardskerk, kun je ook prima de omgeving van het dorp ontdekken. Het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee is op een paar kilometers afstand. Je kunt de zilte zeelucht ruiken.

Minnertsga (Minnertsgea)
52
42
33
30
32
62
3

De Waadfisker

Dieses Kunstwerk erinnert an die Küstenfischerei in den Gemeinden Franekeradeel und Het Bildt.

De Waadfisker
61
4

Bunker Koehoal

Der einzige verbliebene Bunker der Koehoal-Verteidigungslinie ist eine bleibende Erinnerung an den Luftkrieg über Friesland.

Meer informatie

Bunker Koehoal
37
77
5

Tzummarum (Tsjummearum)

Tzummarum, een prachtig en levendig dorp gelegen in een agrarisch gebied, op een steenworp van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee in het noordwesten van Friesland. Dit dorp heeft een ruim aanbod van horecagelegenheden, diverse winkels en een recreatiepark.

Tzummarum (Tsjummearum)
6

Sint-Martinuskerk Tzummarum

Neogotische kerk. De sierlijke toren met rijke plastiek van blindnissen. De relatief nieuwe kruiskerk is een ontwerp van Herman Rudolf Stoett. De kerk heeft een Van Dam Orgel.

Meer info

Sint-Martinuskerk Tzummarum
79
72
7

Sint-Nicolaastoren Firdgum

Een bijzonder gezicht: de kerkloze toren die op een verhoogd kerkhof in het kleine terpdorpje Firdgum staat.

Sint-Nicolaastoren Firdgum
75
8

Firdgum (Furdgum)

Firdgum,een klein terpdorp nabij UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Een dorp te herkennen aan zijn unieke kerktoren. Bezoek ook het Yep Hettinga Museum en bewonder de archeologisch schatten die gevonden zijn. Firdgum heeft een Toeristisch Overstap Punt.

Firdgum (Furdgum)
9

TOP Firdgum/Koehool

Vanaf Toeristisch Overstap Punt Firdgum/Koehool kun je zo het gebied rondom Unesco Werelderfgoed De Wadden intrekken!

TOP Firdgum/Koehool TOP Firdgum
10

Yeb Hettinga Museum

Der erste Versuch missglückte, denn das ursprüngliche Warfthaus sackte unter einem starken Regenguss ein. Versuch 2 steht aber, robust und stolz. Ein Grassodenhaus.

Meer informatie

Yeb Hettinga Museum
45
51
54
Endpunkt: Meinardskerk Minnertsga
Meinardswei 3
9047 kd Minnertsga

Beschreibung

1

Meinardskerk Minnertsga

Protestantse Kerk in Minnertsga

Meinardskerk Minnertsga

Vanuit de kerk lopen we in westelijke richting naar de Stasjonsstrjitte (tweede straat rechts) Aan de eerste straat rechts ligt het voormalig stationsgebouw van Minnertscha. De straat gaat over in de Lange Dyk

Hier loop je de ruimte in, een open landschap met hier en daar een boerderij.

We kruisen de Hearewei en gaan bij de volgende kruising links de Hoarnestreek in.  Deze weg was de voormalige zeedijk.

De Hearewei en de Hoarnestreek liggen op langgerekte kwelderruggen die, doordat zij hoger lagen, geschikt waren voor bewoning.

De eerste grote boerderij aan de Hoarnestreek is Groot-Lammema, een voormalige State. Er is niets meer terug te vinden van deze State. Op de plaats van de State bevindt zich nu een boerderij Great Lammema met twee natuurstenen hekpijlers bekroond door brullende wapenleeuwen die wapens dragen (18e eeuw).

Wanneer we verder lopen zien we aan de linkerhand twee terpen, aardappelvelden wisselen elkaar af met suikerbieten velden of tarwe. Barradeel is een typische bouwstreek.

Bij de Camstrawei gaan we rechtsaf richting Dijkshoek, het ligt daar waar twee dijken in een haakse bocht bij elkaar komen, de Armendijk en de Griene Dyk. Dit was de grens met de oude Middelzee. De Middelzee slibde hier dicht en werd definitief van de Waddenzee afgesloten met de Armendijk.

Wanneer je op de dijk loopt zie je een natuurstenen grenspaal. De Terminus van Dijkshoek.

De Camstrawei zet zich voort in een kaarsrechte weg (linksaf Sedyk) langs de oude dijk. Hier loop je tussen de schapen en langs kleine voormalig vissershuisjes of die van dijkwerkers.

Aan het eind van deze weg begint buurtschap Koehoal. Hier kun je de oude bunker bezichtigen.

Ook staat hier het momument de Waadfisker wat ons herinnert aan de vissers die hun vis vanuit hier naar Tzummarum en verder inlands vervoerden. De vloot van Koehoal bestond uit 13 boten, men viste op Zuiderzeeharing.

De aanleg van de Afsluitdijk zorgde ervoor dat de haring verdween.

Na Koehoal wandelen we zuidwaarts langs de Skilleane naar Tzummarum. Deze loop je uit en dan rechts en gelijk weer links de Sinaedawei op.

We lopen door naar Tzummarum en houden als baken de kerktoren aan.

Bij de dorpsstraat, de Bourren, aangekomen gaan we rechtsaf richting de kerk.

Vanuit het dorpshart gaan we na de Plattekoeksteech linksaf. Deze inslaan en bij de kleine rode huizen, die als een trein van wagons uitgelijnd staan, rechtsaf.

Bij de Hearewei rechts af. Weg volgen en bij de splitsing rechtsaf.

In de verte zien we de toren van Firdgum. Bij de kruising naar rechts is een pad die naar de terp leidt. Hier kun je het Yep Hettinga Museum & Zodenhuis bezoeken.

Vervolgens gaan we via de Hearewei richting Minnertsga.

Bij de boerderij Groot Folta of Flopta (een voormalige stins) is nog een gevelsteentje zichtbaar van een gouden klokop een blauw veld.  Bij een aantal boerderijen onderweg kun je terecht voor diverse lokale producten.

Bij boerderij Klein Tjessinga gaan we rechts het pad op langs de windmolens.

Bijna aan het einde van dit pad zien we links een bordje bij een landweg staan met de tekst 'eigen weg. Bestreden op eigen risico' Dit was voorheen een stuk van de spoorlijn Minnertsga-Tzummarum. We lopen over een bruggetje en het einde van het pad komt uit op de Stationsstraat waar we rechtsaf gaan.

We eindigen onze wandeltocht bij de kerk van Minnertsga.

Endpunkt: Meinardskerk Minnertsga
Meinardswei 3
9047 kd Minnertsga
  • 52
  • 42
  • 33
  • 30
  • 32
  • 62
  • 61
  • 37
  • 77
  • 79
  • 72
  • 75
  • 45
  • 51
  • 54