Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Gytsjerk
Over het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.
Take a look
Elfstedenmonument 'It Sil Heve' is ontworpen en gerealiseerd door beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart. Het is een populaire locatie om foto's te maken. Er is een kleine parkeerplaats aanwezig.
Laatste brug voor de finish
De Kanterlandse brug over De Murk is de laatste brug op de Elfstedenroute waar de schaatsers onderdoor rijden voordat zij aan de finish op de Bonke in Leeuwarden verschijnen. De brug is bedekt met duizenden handgemaakte tegeltjes, waarop in blauw glazuur de portretten zijn afgedrukt van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden. Zij zijn met foto, naam en jaartal vereeuwigd op het Elfstedenmonument.
Heroische namen
In de afgelopen eeuw zijn 16 tochten gereden, waarbij duizenden rijders de finish hebben gehaald. Van dichtbij ziet men al die duizenden portretten van schaatsers, van bekenden en onbekenden, van jong en oud, van vroeger en nu. Naast de heroïsche namen uit het verleden staan de helden van nu. Ook koning Willem-Alexander (die in 1986 meedeed onder de schuilnaam W.A. van Buren) heeft een tegeltje op de brug.
Vele namen worden één
De tegels zijn zo geselecteerd en aangebracht dat de duizenden kleine portretten samenvloeien tot één grote voorstelling. Op de zijkant van de brug verschijnt dan vaag het beeld van een groep schaatsers die in een lange sliert achter elkaar rijden. Hoe verder men zich van de brug verwijdert, hoe duidelijker de schaatsers te zien zijn.
It sil heve
Aan de straatkant van de burg zijn de woorden 'It Sil Heve' te lezen. Het waren de legendarische woorden waarmee in 1985 de eerste Elfstedentocht na 22 jaar werd aangekondigd.
Onthulling
In de zomer van 2001 is het eerste gedeelte van het Elfstedenmonument onthuld. Duizenden foto’s van Elfstedenrijders werden hiervoor opgestuurd. Na de onthulling hebben afgelopen jaren vele duizenden mensen uit binnen- en buitenland het monument bezocht, waaronder ook koning Willem-Alexander en Máxima.
Volgende tocht
De zuidzijde van het monument kan pas gerealiseerd worden na de eerst volgende Elfstedentocht. Iedere schaatser die de tocht uitrijdt kan dan weer zijn of haar schaatsfoto opsturen.
Doorvaarhoogte
Voor de watersporters onder ons: de Kanterlandse brug heeft een doorvaarhoogte van 2,5 m. Het is een vaste brug, dus alleen met een sloep, sup, kano of gestreken mast kun je er onder door.
- Afstand tot jouw locatie:
Here you will find Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Weg tussen Gytsjerk en MiedumCanterlandswei
Gytsjerk Plan your route
from your location
In the neighbourhood
View all routes-
Oenkerk - Leeuwarden | Elfstedenpad: etappe 15
Oenkerk - Leeuwarden | Elfstedenpad: etappe 15(15.3 km)Oenkerk -
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Rondje Aldtsjerk - Wyns - Bartlehiem | SUP- en kanoroute
Rondje Aldtsjerk - Wyns - Bartlehiem | SUP- en kanoroute(14.0 km)Aldtsjerk -
Rondje Leeuwarden - Bartlehiem - Gytsjerk | Vaarroute
Rondje Leeuwarden - Bartlehiem - Gytsjerk | Vaarroute(20.0 km)Snakkerburen -
Etappe 4: Dokkum - Sneek | Elfstedenfietsroute
Etappe 4: Dokkum - Sneek | Elfstedenfietsroute(50.0 km)Dokkum
Locations
View all locations-
Reddingboothuisje KNRM
Reddingboothuisje KNRMEen bijzonder fotogeniek gebouw en locatie vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk in Hindeloopen. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een rijksmonument geworden. In de tijd van de Zuiderzee voer de KNRM in Hindeloopen uit om zeelieden
Hindeloopen -
Het Blokhuis
Het BlokhuisNa 1525, maakte Friesland deel uit van het rijk van keizer Karel V. Om de Friezen in bedwang te houden liet Karel V een groot blokhuis bij de Staverse haven bouwen. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan.
Stavoren -
Centraal Apotheek
Centraal ApotheekCentraal Apotheek is een monumentaal pand in Leeuwarden in in Jugendstil dat in 1904 - 1905 gebouwd is in opdracht van apotheker Feteris.
Leeuwarden -
De Bogt fen Guné
De Bogt fen GunéHet oudste café van Nederland, waarvan de historie teruggaat tot 1593. De naam Bogt van Guné wordt voor het eerst vermeld in een stuk uit 1686. De herberg stond dichtbij de in 1585 gestichte Universiteit van Franeker en werd door studenten druk bezocht.
Franeker -
Bartel Reitsma
Bartel ReitsmaDe vingers van Bartel Reitsma betasten de piepende wekker tot hij de uit-knop heeft gevonden. Het duurt even voordat hij beseft dat het nog midden in de nacht is. O ja, de beregening van de uien.
Blije -
Monument executies IJselmeerdijk Nijemirdum
Monument executies IJselmeerdijk NijemirdumOp 6 april 1945 werden hier achter de IJsselmeerdijk vijf leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en de Knokploeg Sneek/IJlst gefusilleerd en begraven. Het monument is op de dijk geplaatst en is te bezoeken via het privéterrein van burgen 42.
Nijemirdum -
De Tobbedanser
De TobbedanserHarlingers worden naast Ouwe Seunen ook Tobbedansers genoemd. Deze naam verwijst naar de werkzaamheden van de Hugenoten, die naar Nederland waren gevlucht om te ontkomen aan godsdienstvervolging in Frankrijk in de 16e eeuw.
Harlingen -
Spoorbrug Klifrak
Spoorbrug KlifrakSpoorbrug Klifrak bij Workum is een vrij lage brug, die meestal open staat, zodat watersporters door kunnen varen.
Workum -
Akwadukt Van Harinxmakanaal
Akwadukt Van HarinxmakanaalVaar je van de Waddenzee naar Franeker, dan vaar je aan de oostzijde van de stad Harlingen met hulp van een aquaduct over de N31, zonder dat je het doorhebt.
Harlingen -
11fountains Hindeloopen
11fountains HindeloopenInspiratiebron voor de fontein van Hindeloopen is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die hem omringen.
Hindeloopen