Skip to main content
Favorites 0

Kerk Harich

Harich

Harich is een oud dorpje in het bosrijke Gaasterland, De kern van het dorp is rond de oude dorpskerk gebouwd. De oorspronkelijk 12e eeuwse kerk is aan de buitenzijde sober uitgevoerd.

Harich is een oud dorpje in het bosrijke Gaasterland, een streek in het Zuidwesten van de provincie Friesland. De kern van het dorp - met verschillende monumentale panden - is rond de oude dorpskerk gegroeid en een ander deel van het dorp vind je langs de lange Harichsterdyk richting Oudemirdum. 

Het dorp ligt op de meeste noordelijke zandrug van het oude Gaasterlân, aan de noordzijde gaat hier de zandgrond over in de lage veenpolders.

Om het kerkhof is een fraaie muur gebouwd, voor de rest is de oorspronkelijk 12e eeuwse kerk aan de buitenzijde sober uitgevoerd.

De kerk heeft het nodige te verduren gehad; eerst al in de tijd van de Schieringers en Vetkopers, in 1662 stortte de kerk in tijdens reparatiewerk en tijdens de kerstnacht van 1979 woedde er een brand die het orgel en een deel van het gewelf vernietigde.

Het interieur werd na 1979 zoveel mogelijk hersteld en gereconstrueerd. Voorts is er in de kerk nog een grafkelder en een bijbehorend grafmonument met gebeeldhouwde wapens van de familie Van Swinderen. 

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft maar één kerk in Gaasterland in haar portefuille en dat is de kerk van Harich. 

Er is een plaatselijke commissie die in de kerk rouw- en trouwdiensten faciliteert. 

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Kerk Harich

Stinsenwei 16
8571 RJ Harich
Plan your route

from your location

Show results