Skip to main content
Favorites 0

Mariakerk Buitenpost

Buitenpost

De Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.

Buitenpost is een vrij groot dorp in het noordoosten van Friesland. Het dorp werd een pleisterplaats voor postwagens vanwege de ligging tussen Groningen en Leeuwarden. Deze functie kwam te vervallen door de aanleg van de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden in 1866. 

Al veel eerder - in 1496 - werd er een laatgotische kerk gebouwd in het centrum van Buitenpost en nog steeds staat deze kerk op een prominente plek in het dorp.

De Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga herinneren aan de tijd dat adel en patriciaat zich hier vestigden. 

Voorts beschikt de kerk over een preekstoel, doophek en doopbekkenhouder met rococo-snijwerk. Het bijzondere zandstenen doopvont uit de 15e eeuw heeft jarenlang in het Fries Museum gestaan, maar is nu weer te bezichtigen in de kerk. Dat dit doopvont met zijn katholieke voorstellingen gespaard is gebleven tijdens de Reformatie, is een klein wonder te noemen. 

De Stichting Alde Fryske Tsjerken is tegenwoordig eigenaar van de kerk en een plaatselijke commissie zorgt voor de organisatie van diverse bijeenkomsten ter plekke.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Mariakerk Buitenpost

Oude Havenstraat 1
9285 TC Buitenpost
Plan your route

from your location

Show results