Café Sipma
harlingen
Dit hoekhuis heeft een lange horecageschiedenis: in 1808 is hier al het Groninger Veerhuis gevestigd. Het staat op een strategische plek, want wie uit oostelijke richting de stad binnen vaart kan al na enkele huizen bij het Veerhuis aanleggen. In 19...
Take a look
Dit hoekhuis heeft een lange horecageschiedenis: in 1808 is hier al het Groninger Veerhuis gevestigd. Het staat op een strategische plek, want wie uit oostelijke richting de stad binnen vaart kan al na enkele huizen bij het Veerhuis aanleggen. In 1906 komt het pand in handen van Ype Sipma. Hij is geen onbekende binnen de Harlinger horeca, want hij exploiteert in de hoofdstraat dan al zes jaar Café de Zon. Dat is een 'koffiehuis', maar Sipma mag er ook drank serveren. Als volgende stap in zijn leven koopt hij dit pand aan het Franekereind, waar dan op de gevel 'Hoofd depot Bierbrouwerij 't Haantje' staat.
Ype is een sportief man. In 1908 doet hij mee aan een hardrijderij op de schaats en wint de eerste prijs, een gouden horloge. Maar behalve sportief is Ype ook ondernemend. Samen met de gebroeders De Vlas exploiteert hij van 1913 tot 1920 een beurtdienst. Daarna start hij een ‘dagelijksche motordienst tegen billijk tarief’ op Leeuwarden, met het beurtschip Generaal De Wet.
Ypes dochter Dina trouwt voor de Tweede Wereldoorlog met Adriaan Stam, die als machinist bij de Zuiderzeewerken werkt. Het jonge echtpaar neemt in 1952 het café over en gaat achter het pand wonen. Tot eind jaren '70 van de vorige eeuw blijft Dina Stam-Sipma het café runnen.