Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Gytsjerk
Over het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.
Take a look
Elfstedenmonument 'It Sil Heve' is ontworpen en gerealiseerd door beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart. Het is een populaire locatie om foto's te maken. Er is een kleine parkeerplaats aanwezig.
Laatste brug voor de finish
De Kanterlandse brug over De Murk is de laatste brug op de Elfstedenroute waar de schaatsers onderdoor rijden voordat zij aan de finish op de Bonke in Leeuwarden verschijnen. De brug is bedekt met duizenden handgemaakte tegeltjes, waarop in blauw glazuur de portretten zijn afgedrukt van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden. Zij zijn met foto, naam en jaartal vereeuwigd op het Elfstedenmonument.
Heroische namen
In de afgelopen eeuw zijn 16 tochten gereden, waarbij duizenden rijders de finish hebben gehaald. Van dichtbij ziet men al die duizenden portretten van schaatsers, van bekenden en onbekenden, van jong en oud, van vroeger en nu. Naast de heroïsche namen uit het verleden staan de helden van nu. Ook koning Willem-Alexander (die in 1986 meedeed onder de schuilnaam W.A. van Buren) heeft een tegeltje op de brug.
Vele namen worden één
De tegels zijn zo geselecteerd en aangebracht dat de duizenden kleine portretten samenvloeien tot één grote voorstelling. Op de zijkant van de brug verschijnt dan vaag het beeld van een groep schaatsers die in een lange sliert achter elkaar rijden. Hoe verder men zich van de brug verwijdert, hoe duidelijker de schaatsers te zien zijn.
It sil heve
Aan de straatkant van de burg zijn de woorden 'It Sil Heve' te lezen. Het waren de legendarische woorden waarmee in 1985 de eerste Elfstedentocht na 22 jaar werd aangekondigd.
Onthulling
In de zomer van 2001 is het eerste gedeelte van het Elfstedenmonument onthuld. Duizenden foto’s van Elfstedenrijders werden hiervoor opgestuurd. Na de onthulling hebben afgelopen jaren vele duizenden mensen uit binnen- en buitenland het monument bezocht, waaronder ook koning Willem-Alexander en Máxima.
Volgende tocht
De zuidzijde van het monument kan pas gerealiseerd worden na de eerst volgende Elfstedentocht. Iedere schaatser die de tocht uitrijdt kan dan weer zijn of haar schaatsfoto opsturen.
Doorvaarhoogte
Voor de watersporters onder ons: de Kanterlandse brug heeft een doorvaarhoogte van 2,5 m. Het is een vaste brug, dus alleen met een sloep, sup, kano of gestreken mast kun je er onder door.
- Afstand tot jouw locatie:
Here you will find Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Weg tussen Gytsjerk en MiedumCanterlandswei
Gytsjerk Plan your route
from your location
In the neighbourhood
View all routes-
Rondje Leeuwarden - Bartlehiem - Gytsjerk | Vaarroute
Rondje Leeuwarden - Bartlehiem - Gytsjerk | Vaarroute(20.0 km)Snakkerburen -
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Rondje Aldtsjerk - Wyns - Bartlehiem | SUP- en kanoroute
Rondje Aldtsjerk - Wyns - Bartlehiem | SUP- en kanoroute(14.0 km)Aldtsjerk -
Etappe 4: Dokkum - Sneek | Elfstedenfietsroute
Etappe 4: Dokkum - Sneek | Elfstedenfietsroute(50.0 km)Dokkum -
Oenkerk - Leeuwarden | Elfstedenpad: etappe 15
Oenkerk - Leeuwarden | Elfstedenpad: etappe 15(15.3 km)Oenkerk
Locations
View all locations-
Lange Hoofd
Lange HoofdAan de overkant van de brug achter de dijk ligt het Lange Hoofd, de buitenhaven. De vissersboten moesten door de afsluiting van het Reitdiep in 1877 een nieuwe plek krijgen. Er werden twee havenhoofden neergezet. Aan het lange hoofd kon de vloot liggen.
Zoutkamp -
Archeologisch Steunpunt Wijnaldum
Archeologisch Steunpunt WijnaldumMaak kennis met de Friese koningsschatten in Wijnaldum. Het archeologisch steunpunt van Wijnaldum is gevestigd in de oude consistorie naast de Andeaskerk,
Wijnaldum -
Nieuwe Langebrug Sloten
Nieuwe Langebrug SlotenVaar je over de Easterbûtengrêft, het water aan de oostelijke zijde van het Elfstedenstadje Sloten, dan kom je vanzelf de Nieuwe Langebrug tegen.
Sloten -
Reitdiep
ReitdiepSinds mensenheugenis wordt er zowel op het Reitdiep als het Lauwersmeer gevist. Eerst op zout, later op zoet water. Op het Reitdiep werd vroeger op sardines, ansjovis en andere vissoorten gevist.
Zoutkamp -
Korendragershuisje
KorendragershuisjeHet huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.
Franeker -
Papegaaienbuurt Drachten
Papegaaienbuurt DrachtenDe woningen in deze markante buurt hangen de avant-garde beweging de Stijl aan, aangezet door de bekende Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg en de Drachtster gebroeders Rinsema. Gebruik van primaire kleuren en strakke lijnen bepalen het beeld.
Drachten -
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
Kweldercentrum Noarderleech
Kweldercentrum NoarderleechGa je op pad in Noard-Fryslân Bûtendyks? Start dan je bezoek bij Kweldercentrum Noarderleech. Daar kun je op een leuke manier kennismaken met het natuurgebied. Het centrum informeert bezoekers over de natuur en historie van het Noord-Friese kustgebied.
Hallum -
Kunstwerk Súdwester
Kunstwerk SúdwesterSculptuur van staal en hout, waarin mensen ook kunnen rusten of schuilen voor het weer.
Westhoek -
Follegabrug
FollegabrugDaar waar de Straatweg in Follega en de Follegeasleat elkaar kruisen, vind je de Follegabrug. De Follegeasleat verbindt de Groote Brekken met de Tsjûkemar.
Follega