Skip to main content
Favorites 0

Werf: Van der Werff

Drachten

''Je bent ze vast tegengekomen'', Skûtsjes, dit zijn zeilwedstrijden en enorm geliefd in Friesland. Vroeger werden skûtsjes voor iets anders gebruikt. Op deze plek kom je meer te weten over het ontstaan van skûtsje en waarom dit een bijzonder plek is.

Skûtsjes herken je aan de platte bodem, de lengte en de hoge mast. Ze zijn in 1820 ontstaan in het dorp Oudeschouw, even ten westen van het dorp Akkrum. Vroeger werden skûtsjes voor heel iets anders gebruikt. In de tijden van turf werden hier onder andere mest, terpmodder en turf door Skûtsjes vervoerd. Tegenwoordig worden skûtsjes gebruikt voor Friese zeilwedstrijden. Deze zeilwedstrijden zijn hier enorm populair en jaarlijks worden er in Friesland wedstrijden georganiseerd door de stichting SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen)

Veel mensen vinden dat Skûtsjes afkomstig moeten zijn van Friesland, want Skûtsjes die niet in Friesland zijn gebouwd, zijn volgens hen geen echte Skûtsjes. In het Friese dorp Drachten worden de meeste Skûtsjes gebouwd. Vroeger waren er in het dorp nog vijf scheepswerven, en nu nog maar één. Bij de Buitenstvallaat vind je de enige scheepswerf in het dorp: Scheepsbouw OH van der Werff. Sinds 1710 worden hier met veel passie en liefde skûtsjes gebouwd. Behalve het bouwen van Skûtsjes worden er hier ook Skûtsjes gerepareerd en verhuurd. 

Meer informatie vind je op de website https://www.scheepsbouwvanderwerff.nl/

Here you will find Werf: Van der Werff

Address:
werf: Van der Werff
Buitenstvallaat 8
9204 WX Drachten
Plan your route
Distance:
Show results