Zuiderhaven 2-4
Harlingen
Met zicht op de zuiderhaven én de Oude Buitenhaven was dit een ideaal huis voor een havenmeester. Die woonde hier dan ook. De kern van het pand dateert van ca. 1600.
In de woonkamer van Zuiderhaven 2-4 keken ooit havenmeesters, (groot)schippers, kapiteins der Admiraliteit en zelfs een luitenant van de Verenigde Oostindische Compagnie uit het raam. Het is dan ook een strategisch hoekje. Per 1 oktober 2022 wordt dit historische pand vol Harlinger tegelwerk weer bewoond. U kunt nog net even rondkijken!
- Afstand tot jouw locatie:
Locations
View all locations-
Lytsewierrum (Lutkewierum)
Lytsewierrum (Lutkewierum)Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.
Lytsewierrum -
Monument Pieter Stuyvesant
Monument Pieter StuyvesantEr is vroeger ooit foutief bericht dat Pieter Stuyvesant werd geboren in Scherpenzeel. Zijn vader werd echter pas tussen 1612 en 1619 predikant in Sch...
Peperga -
Elfstedentocht beeld Aukje in Franeker
Elfstedentocht beeld Aukje in FranekerBeeldjes van 'Aukje de reedrydster' (Aukje de schaatster) op een hoge cortenstalen sokkel staan in alle elf steden van Fryslân, en een in Kolderwolde. Alle beelden staan aan de elfstedentochtroute daar waar de weg het water kruist.
Franeker -
Zuiderhaven 55b
Zuiderhaven 55bDe bewoners van dit huis heten u graag welkom. U moet naar binnen via de deur in het huis van de buren, want dit pand lijkt geen eigen voordeur te hebben. Wel tegels, in overvloed!
Harlingen -
Geologisch Monument Bouwepet
Geologisch Monument BouwepetGeologisch monument gemaakt van zwerfkeien uit de IJstijd.
Mûnein -
Vissersvrouw en -monument Moddergat
Vissersvrouw en -monument ModdergatDe vissersvrouw, ze wachtte tevergeefs... Het beeld ter nagedachtenis aan de Vissersramp van Moddergat.
Moddergat -
Lanen 52
Lanen 52Hier houdt de Hein Buismanstichting kantoor. Eerder woonden op deze plek onder andere ‘timmerknegten’ en turfdragers. Stap in hun voetsporen naar binnen.
Harlingen -
Monument van Tjerk Hiddes de Vries
Monument van Tjerk Hiddes de VriesHet monument op de Grote Bredeplaats, ter ere van Tjerk Hiddes de Vries, is in 1934 onthuld. Het gedenkteken van baksteen en hardsteen heeft de vorm van een scheepsboeg met in de punt het portret van De Vries.
Harlingen -
Simke Kloostermanhûs
Simke KloostermanhûsHet Simkehûs te Twijzel heeft tot 1938 gefungeerd als woonhuis van de vermaarde Friese schrijfster en dichteres Simke Kloosterman.
Twijzel -
Voorstraat 40
Voorstraat 40De tegels met hulstblaadjes, in de typische schoorsteenmantel in de achterkamer, herinneren aan eerdere bewoners: de familie Van Hulst. Zij waren eigenaar van een befaamde tegelfabriek.
Harlingen