Klokkenstoel Sonnega
Sonnega
De klokkenstoel van Sonnega is een Rijksmonument. De klokken worden geluid bij begrafenissen en tijdens Oud & Nieuw.
Bekend is dat in Sonnega reeds in de vijftiende eeuw een kerkje stond. Schuin achter het kerkje bevond zich een klokkenstoel. In het jaar 1644 werd voor deze houten klokkenstoel een nieuwe klok gegoten. In 1858 vond er een vernieuwing plaats van de houten stoel. Deze houten stoel hield het vol tot 1912, want toen werd de houten stoel vervangen door een ijzeren klokkenstoel.
De ijzeren stoel werd gebouwd door Fokke Dijkstra uit Oudehaske. In 1928 werd de ijzeren klokkenstoel van de oude grafheuvel verplaatst naar de nieuwe begraafplaats aan de overkant van de weg. De ijzeren klokkenstoel was uniek in zijn soort. De basis van het ontwerp was een Amerikaanse windmotor. De klokkenstoel had een metalen tentdak als overkapping bekroond met een windwijzer. In 1989 werd de ijzeren klokkenstoel afgebroken en werd er een nieuwe, weer houten stoel geplaatst op de oorspronkelijke oude dodenakker.
- Afstand tot jouw locatie:
In the neighbourhood
Locations
View all locations-
Uitkijkpunt Terpentoer
Uitkijkpunt TerpentoerUitkijktoren van cortenstaal, die op dezelfde hoogte staat, als de inmiddels afgegraven terp van Wijnaldum.
Wijnaldum -
Makkum
MakkumMakkum is een badplaats aan de IJsselmeerkust in Zuidwest Friesland, even ten zuiden van de Afsluitdijk.
Makkum -
Simon Stijl
Simon StijlSimon Stijl (1731 – 1804) was een bekende Harlinger die zijn woonplaats ‘Het schoonst juweel der Vriezen’ noemde (in de 18e eeuw).
Harlingen -
Afsluitdijk Wadden Center
Afsluitdijk Wadden CenterHet Afsluitdijk Wadden Center is de plek waar je het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer kunt beleven.
Kornwerderzand -
De Veenhoop (De Feanhoop)
De Veenhoop (De Feanhoop)De Veenhoop is een klein dorp in de gemeente Smallingerland dat in Friesland vooral bekendheid geniet vanwege z'n jaarlijkse Veenhoopfestival, dat er plaatsvindt tijdens de SKS zeilwedstrijden.
De Veenhoop -
Schoolsteeg
SchoolsteegVernoemd naar de meisjesschool in deze steeg lange tijd wordt deze steeg Gortmakerssteeg genoemd, maar als Hessel Sybrens Hingst hier woont spreekt de...
Harlingen -
Kerk van Ryptsjerk
Kerk van RyptsjerkEind 18e eeuw wordt in Ryptsjerk een kerk gebouwd op dezelfde plaats waar al in 1540 een kerk stond. De familie Looxma-Ypeij heeft er een eigen familiebank. Na het overlijden van Baudina schenkt Age de kerk een orgel.
Ryptsjerk -
Peilschaalhuisje Hindeloopen
Peilschaalhuisje HindeloopenAlsof het nooit is weggeweest, zo staat het Peilschaalhuisje er weer. In 2016 werd op zijn eigen oude fundamenten een replica van het Peilschaalhuisje gebouwd. Vlak bij de kerk, op de knik van de zeedijk die Hindeloopen tegen het water beschermt.
Hindeloopen -
Liuwedaem
LiuwedaemVanuit de Liuwedaem werd vanaf begin 1900 paling verhandeld. Wijk bij Klein Gaastmeer iets van de palingroute af en loop langs het water waar de handel plaatsvond.
Gaastmeer -
Baard
BaardBaard een smûk terpdorp in de groene greide van de de Greidhoek. Wist je dat de bewoners 'Baarder katten' worden genoemd? De spreekwoordelijke 'honden' wonen in Leons. Het standbeeld in het centrum herinnert aan deze vroegere tijden.
Baard