Stokersverlaat
Appelscha
De Opsterlandse Compagnonsvaart is genoemd naar “De Gezamenlijke Compagnons van de Opsterlandsche en Ooststellingwerfsche Veenen en Vaerten”, kortweg de “Compagnons” geheten. Deze betrof feitelijk de Friese familie Lycklama à Nijeholt. Opeenvolgende...
You may also be interested in
-
Sluiswachterswoning
SluiswachterswoningToen in 1819 de aanleg van de Opsterlandse Compagnonsvaart was gevorderd tot Appelscha en de sluis bij café Hulst voor de sluiswachter. De eerste pach...
AppelschaRoute POI
De Opsterlandse Compagnonsvaart is genoemd naar “De Gezamenlijke Compagnons van de Opsterlandsche en Ooststellingwerfsche Veenen en Vaerten”, kortweg de “Compagnons” geheten. Deze betrof feitelijk de Friese familie Lycklama à Nijeholt. Opeenvolgende generaties daarvan werden rijk door deelname aan grote veenontginningen. Familieleden vormden, samen met andere particuliere veenbezitters, een Compagnie of vennootschap.
In de 18e en 19e eeuw was groot transport over water de meest gebruikte vorm. Voor het handig afvoeren van de turf was dus een vaarwater nodig. Daarom werd in de 19e eeuw de reeds tot Donkerbroek doorlopende vaart in etappes verlengd, eerst tot Oosterwolde-Venekoten. Pas toen de veenontginning een grote vlucht nam in Appelscha en Fochteloo werd de vaart doorgetrokken naar Appelscha en verder tot aan de Fries-Drentse grens. Rond 1817-1819 werd Appelscha bereikt. Daar werd, vanwege het verval van bijna 2 meter, deze houten sluis gebouwd. Die is in 1890 vervangen door een stenen versie. De officiële naam is thans “Stokersverlaat’’.
Naast de in 2020 volledig gerestaureerde en nog altijd handbediende sluis ligt nu een elektrisch bediende brug die bij deze gelegenheid eveneens in zijn geheel werd vernieuwd.
- Afstand tot jouw locatie:
In the neighbourhood
-
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen(65.0 km)Appelscha
Locations
View all locations-
Vrouwenparochie (Froubuurt)
Vrouwenparochie (Froubuurt)Vrouwenparochie een veelzijdig dorp voor de cultuurliefhebber. Wat je zeker niet mag missen is de laatste historische molen op Het Bildt, de Vrouwbuurtstermolen, gelegen op een prachtige locatie aan de 11-steden vaarroute en de Kultuurfabriek Kooi-aap.
Vrouwenparochie -
Kerk en pastorie
Kerk en pastorieZowel de Protestantse kerk als de pastorie zijn rijksmonumenten. De initiatiefnemer voor het bouwen van de kerk is dominee Thoden van Velsen, die zich het lot van de bewoners van de Bergumerheide aantrekt.
Noardburgum -
Vogels
VogelsIn de Tjerk Hiddes de Vriesstraat staat het beeld ‘Vogels’ uit 1981. Verschillende stalen platen zijn met elkaar verbonden om het kunstwerk tot één geheel te krijgen.
Harlingen -
Openbare Lagere School
Openbare Lagere SchoolVan Appelscha is bekend dat er op Terwisscha wellicht een kerkschooltje is geweest op gezag van het kerkbestuur van de Trefkerk. Meer zekerheid is er...
Appelscha -
Beetsterzwaag (Beetstersweach)
Beetsterzwaag (Beetstersweach)Er zijn verschillende monumentale panden en bijbehorende tuinen in de Hoofdstraat van dit adellijke dorp te vinden.
Beetsterzwaag -
Burgum Bergummerdaam | Laadpalen aan het water
Burgum Bergummerdaam | Laadpalen aan het waterOpenbare laadpaal langs het water in de haven van Watersportvereniging Bergumermeer in Burgum. 23 Oplaadpunten met 230 Volt, soort aansluiting CEE 3 pins. 1 Oplaadpunt met 400 Volt krachtstroom, soort aansluiting CEE 5 pins.
Burgum -
Sint Jacobiparochie (Sint-Jabik)
Sint Jacobiparochie (Sint-Jabik)Sint Jacobiparochie ontstond in 1505, toen Het Bildt door arbeiders uit onder meer Zuid-Holland, Zeeland en Friesland werd ingedijkt. Vooral bekend vanwege de Groate kerk als startpunt van de pelgrimsroute het Jabikspaad.
Sint Jacobiparochie -
Bunkercomplex Groeneweg
Bunkercomplex GroenewegDit bunkercomplex aan de Groeneweg is tijdens de periode van “de koude” oorlog in gebruik geweest van de A-kring in Friesland.
Leeuwarden -
Veenhoop - Oudega | Laadpalen aan het water
Veenhoop - Oudega | Laadpalen aan het waterOpenbare laadpaal langs het water aan de steiger bij Hotel Restaurant Ie-Sicht in Oudega gemeente Smallingerland. 1 Oplaadpunten met 230 Volt, soort aansluiting gewone stekker 230 volt.
Oudega -
Winsum (Winsum)
Winsum (Winsum)Winsum is een terpdorp is gelegen ten zuidoosten van elfstedenstad Franeker, tussen Baijum en Oosterlittens en wordt omringt door groene weiden. Dit sportieve dorp staat bekend om de jaarlijks gehouden Friese kampioenschappen fierljeppen.
Winsum