Skip to main content
Favorites 0

Marboei MB45

Sleattemer Mar

De man zei: ‘Weg daar!’ De vrouw dacht: touw bevestigen, daar is toch geen kunst aan? Toen hij naast haar stond, botste de boot onrustig op het water – alsof iemand steeds voor zijn beurt sprak, eigenlijk onhoudbaar was.

De ondinelijn

De man zei: ‘Weg daar!’

De vrouw dacht: touw bevestigen, daar is toch geen kunst aan?

Toen hij naast haar stond, botste de boot onrustig op het water – alsof iemand steeds voor zijn beurt sprak, eigenlijk onhoudbaar was.

De vrouw dacht: zou zijn woede door de deining komen? Al dat gekabbel maakt hem onrustig. Het water heeft hem hierheen gedragen, maar nu zakt hij er misschien wel door.

De man griste het touw uit haar handen en probeerde het te gooien. Ze ging opzij – niet van harte natuurlijk, maar omdat ze nou eenmaal niets van touwen wist.

Ze dacht: hij beseft dat hij hier onmatig kan zijn, een even verleidelijk als gevaarlijk idee. Ik geef hem liefde, maar als de grote toren verderop hem signaleert en het licht in het vooronder begint te flikkeren, wordt zijn naam gespeld in coördinaten. Touw? Alles komt van boven, verraad plegen is ook helemaal geen daad meer.

Toen de boot vast lag, kwam hij overeind. De zon ging onder, het water werd stil. Hij zocht haar ogen en betastte de randharen van zijn navel.

De vrouw dacht: ik ben niet eens zijn vrouw. In de auto ben ik zijn vriendin, op het water ben ik zijn minnares.

Geschreven door: Jaap Krol

Poëtische ankerplaats
MB45 is een Marboei die in de Sleattemer Mar (Slotermeer) ligt.

Deze boei is een poëtische ankerplaats op het Friese water en is verbonden aan bovenstaand gedicht van dichter Jaap Krol. Het gaat over de locatie: de Sleattemer Mar.

Marboei
Een MarBoei is een boei van kunststof met een groot oog bovenop. Door het oog kun je een touw steken, om zo je boot vast te leggen. Het aanmeren aan een MarBoei is gemakkelijk, er hoeft maar één lijntje te worden vastgemaakt. Je mag er maximaal 24 uur blijven liggen, hier geniet je van volop privacy! Aan zo'n boei kunnen zowel grote en kleine schepen afmeren. Iedereen kan dus met een gerust hart afmeren aan een Marboei. Het aanleggen bij een Marboei is wel iets anders dan aan de wal. Dit in verband met wind. Bekijk dit filmpje met instructies.

Op het Slotermeer zijn meerdere marboeien te vinden. Meer plekken en informatie over de MarBoei vind je hier: Marboei - Locaties

Hier vind je de boei: 
- Longitude 5.616950
- Latitude 52.926850

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Marboei MB45

Sleattemer Mar
Plan your route

from your location

Show results