Sint Vituskerk Feinsum
Feinsum
Waarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Take a look
In het noorden van Friesland struikel je letterlijk over de historische kerkgebouwen, de kerk van Feinsum is ook weer zo'n stoffig juweeltje...
Waarschijnlijk is Feinsum (Finkum in het Nederlands) ontstaan rond een boerderij van het klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd. In de loop der jaren is het gebouw natuurlijk wel een aantal keren uitgebreid en aangepast.
Zo werd de toren in 1515 door De Zwarte Hoop in brand gestoken om de Gelderse soldaten eruit te jagen. Herbouw van de toren gebeurde daarna in oude romaanse stijl. De laatste grote restauratie vond plaats in de 60' er jaren van de vorige eeuw. De prachtig gebeeldhouwde grafzerken zijn in de kerkvloer blijven liggen.
In deze kerk wordt niet meer gepreekt, maar nog wel gezongen door het dorpskoor. Verder vinden er rouw- en trouwdiensten plaats. Ook kan de kerk gehuurd worden voor cursussen, kleine workshops en exposities. Stichting Alde Fryske Tjerken is sinds 1975 eigenaar van de kerk. Een plaatselijke commissie zorgt voor de organisatie van verschillende bijeenkomsten in de Sint Vituskerk.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Locations
View all locations-
Bartholomeüskerk Westhem
Bartholomeüskerk WesthemTussen Blauwhuis en IJlst, aan de eeuwenoude slingerende dijkjes die de mensen in vroegere tijden tegen de Middelzee beschermden, is het kerkje van Westhem te vinden.
WesthemKerk
Kerk
-
Pieltsjerke Gaastmeer
Pieltsjerke GaastmeerDe Pieltsjerke in Gaastmeer ligt aan It Piel, een inham van de Fluessen. Met de kerktoren als markant herkenningspunt, vanaf het meer en vanuit het dorp.
GaastmeerBezienswaardigheid, Kerk
Bezienswaardigheid
-
It Lytse Slot
It Lytse SlotBaron Hector Livius van Heemstra liet voor zijn moeder een klein slot bouwen, naast zijn eigen landgoed Fogelsanghstate.
VeenkloosterArchitectuur, Erfgoed, Bezienswaardigheid, Kasteel of Landhuis, Monument, Historische buitenplaats
Architectuur
-
Jacobikerk
JacobikerkOp de terp van Wommels staat de Jacobikerk. De eenbeukige kerk uit de 13e eeuw werd rond 1508 hersteld na een brand. In de toren van drie geledingen uit 1862 hangt een klok (1494) van Geert van Wou en een klok uit 1611.
WommelsBezienswaardigheid, Kerk
Bezienswaardigheid
-
Kerk en Klokkenstoel Goïngarijp
Kerk en Klokkenstoel GoïngarijpDe kerk met losstaande klokkenstoel van Goïngarijp is ook weer een pareltje in het Friese landschap. De gebrandschilderde ramen uit 1770 zijn een mooie bezienswaardigheid voor toeristen.
GoingarypKerk, Klokkenstoel
Kerk
-
Antoniuskerk Surhuizum
Antoniuskerk SurhuizumDe toren van Surhuizum is een bijzondere. Niet alleen omdat de toren geheel uit steen bestaat, maar ook omdat de toren net niet tegen de kerk aan staat. Ontdek de Friese sage over hoe er ruimte tussen kerk en toren is ontstaan.
SurhuizumKerk
Kerk
-
Mariakerk Boer
Mariakerk BoerDe gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.
BoerKerk
Kerk
-
Reddingboothuisje KNRM
Reddingboothuisje KNRMEen bijzonder fotogeniek gebouw en locatie vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk in Hindeloopen. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een rijksmonument geworden. In de tijd van de Zuiderzee voer de KNRM in Hindeloopen uit om zeelieden
HindeloopenBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Pancratiuskerk Wolsum
Pancratiuskerk WolsumBovenop de terp in het hart van het middeleeuwse dorpje Wolsum ligt de Pancratiuskerk, omgeven door een kerkhof. Het is een zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een houten geveltoren met ingesnoerde spits.
WolsumBezienswaardigheid, Kerk, Monument
Bezienswaardigheid
-
It Jonkje Hans Brinkers
It Jonkje Hans BrinkersHet beeldje stelt het jongetje voor dat met zijn duim het gat in de dijk stopt en daarmee een overstroming tracht te voorkomen. Het idee is ontleend aan het beroemde boek “Hans Brinkers of de zilveren schaatsen”
harlingenBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
Routes passing this location
-
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee
LF weekendtocht Friese kust en Middelzee(145.0 km)LeeuwardenRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Langs Middelzee en Ee
Langs Middelzee en Ee(33.0 km)LeeuwardenRecreatief, E-bike
Breeding season: not accessibleRecreatief