Oudsheidkamer Weststellingwerf
Wolvega
Van 1954 tot 2009 was de Oudheidkamer ondergebracht in molen Windlust. Sinds 2009 is hij gevestigd in een voormalige burgemeesterswoning uit 1925. Op de begane grond zijn onder meer een oude kruidenierswinkel van de gezusters Enzing uit Wolv...
Take a look
Van 1954 tot 2009 was de Oudheidkamer ondergebracht in molen Windlust. Sinds 2009 is hij gevestigd in een voormalige burgemeesterswoning uit 1925.
Op de begane grond zijn onder meer een oude kruidenierswinkel van de gezusters Enzing uit Wolvega en een ingerichte keuken uit de jaren 50 te zien. Op de eerste verdieping is onder andere een klaslokaal met oude houten schoolbanken, een woonkamer met bedstee uit 1920 en een kamer met voorwerpen van oude ambachten.
- Distance to your location:
Here you will find Oudsheidkamer Weststellingwerf
Hoofdstraat Oost 52Wolvega Plan your route
from your location
In the neighbourhood
View all routes-
Historische dorpswandeling Wolvega - AR-route
Historische dorpswandeling Wolvega - AR-route(4.0 km)Wolvega -
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute(63.3 km)Nijetrijne -
Ontdek het mooie van Heerenveen en Wolvega
Ontdek het mooie van Heerenveen en Wolvega(45.3 km)Heerenveen -
Eetbaar Fryslân: rondje Zuidelijke Wouden
Eetbaar Fryslân: rondje Zuidelijke Wouden(66.0 km)Wolvega -
Bevrijdingsstrijd op Friese bodem | Liberation Route
Bevrijdingsstrijd op Friese bodem | Liberation Route(36.7 km)Wolvega -
Wolvega - Blesdijke - Lendevallei | Bonifatius Kloosterpad: rondje 10
Wolvega - Blesdijke - Lendevallei | Bonifatius Kloosterpad: rondje 10(21.0 km)Wolvega -
Wolvega en omgeving | wandelen langs de Turfroute
Wolvega en omgeving | wandelen langs de Turfroute(9.4 km)Wolvega
Locations
View all locations-
It Flinkeboskje - Vakantiewoning het Voorhuis
It Flinkeboskje - Vakantiewoning het VoorhuisHemelumDirect boekbaar
-
Pingjum in puin
Pingjum in puin
Afgezien van een aantal spannende eerste oorlogsdagen in mei 1940 komt Pingjum rustig de bezetting door. In de aprildagen van 1945 verandert die situatie dramatisch. De terugtrekkende Duitse Wehrmacht vecht tegen het oprukkende Canadese leger met Pingjum als strijdtoneel...
Als in het voorjaar van 1945 duidelijk wordt dat de Duitse bezetter aan de verliezende hand is, vluchten veel leden van de Duitse Wehrmacht, landwachters en NSB’ers naar het westen. In Friesland begint op 12 april, vanaf oostelijke zijde een ‚grote trek‘ over de Afsluitdijk. Drie dagen later nestelt zich een groep Duitse scherpschutters in Pingjum. Ze moeten de Afsluitdijk met terugtrekkende Duitse troepen verdedigen tegen de oprukkende Canadese.
Witmarsum wordt op 16 april door de Canadezen bevrijd. In het nabijgelegen Pingjum weigeren de Duitse soldaten te capituleren. Daarop openen de Canadezen het vuur en leggen gedurende een nacht en een dag een tapijt aan mortiersplintergranaten over Pingjum. Het merendeel van de bevolking vlucht naar het naburige Arum dat reeds bevrijd is.
Wanneer de Duitsers een tweede ultimatum voor overgave negeren, volgt nog een aanval waarbij het dorp nagenoeg met de grond gelijkgemaakt wordt. Pas op 17 april rond half tien ‘s avonds arriveren de eerste groepen van de Queens Own Riffles of Canada en daarmee is het totaal gehavende Pingjum bevrijd.
Pingjum