Skip to main content
MAP
Jonkers- of Helomavaart

Jonkers- of Helomavaart


De Jonkersvaart of Helomavaart is een kanaal in de gemeente Weststellingwerf. Het is een waterverbinding dat stroomt tussen de Tjonger en de …

De Jonkersvaart of Helomavaart is een kanaal in de gemeente Weststellingwerf. Het is een waterverbinding dat stroomt tussen de Tjonger en de Linde, bij de Driewegsluis stroomt de vaart in de Linde. Dit kanaal heeft een rijke geschiedenis, hiervoor moeten we ver terug naar de 18 eeuw. In 1704 kwam de familie Van Heloma in het bezit van de Weststellingwerfsche Veencompagnie. Dit is een organisatie die particulier investeerde in de exploitatie van veen. Een van de grotere veenbazen destijds was Nicolaas van Heloma. De staten van Friesland gaven Nicolaas de toestemming om in 1748 een vaart te laten varen van de Tjonger naar de Linde. Dit was als onderdeel van vaarten en brede sloten waarlangs de turf kon worden afgevoerd. Wie vroeger gebruik maakte van de waterwegen in de Helomavaart moest ook tol betalen aan de compagnie. Desondanks was de Helomavaart een populair gebied om turf mee af te voeren. 

Momenteel is het schelpenad ''Het Voetpad'' niet toegankelijk voor fietsers. Hierdoor gaan we dus rechtdoor over de Grindweg. Zodra ''Het Voetpad'' weer toegankelijk is, wordt de route hier ook op aangepast.

Contact

Address:
Hogeweg
Oldelamer
Plan your route
Distance:

Nearby

Show results