Skip to main content
Favorites 0

Tsjongerwâlen

Donkerbroek

Een overblijfsel uit deze periode zijn de Tsjongerwâlen. De gravers van het kanaal lieten namelijk veen, zand en keileem achter. Hierdoor ontstonden tussen Makkinga en Donkerbroek hoge zand- en leemwallen. Tegenwoordig zijn deze hooggelegen wallen begroeid...

Een overblijfsel uit deze periode zijn de Tsjongerwâlen. De gravers van het kanaal lieten namelijk veen, zand en keileem achter. Hierdoor ontstonden tussen Makkinga en Donkerbroek hoge zand- en leemwallen. Tegenwoordig zijn deze hooggelegen wallen begroeid met bos.

“Fiets je over het fietspad langs het Tjongerkanaal? Geniet dan van het uitzicht over de hooggelegen bosjes van de Tjongerwâlen en kijk uit over het kanaal.”

In het voorjaar klinkt langs de Tjonger het gekwetter van verschillende zangvogels. De merel is een voorbeeld van zo´n mooie zangvogel. Het is één van de bekendste vogelsoorten in Nederland en je herkent het zwarte mannetje aan zijn oranje snavel. Ze zijn misschien niet heel bijzonder, maar hun prachtige gezang fleurt een fietstocht langs het kanaal helemaal op.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Tsjongerwâlen

Vaart Westzijde 17
8435 WC Donkerbroek
Plan your route

from your location

Show results