Haghakerk Heeg
Heeg
Je vindt deze kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries.
Take a look
Om ruimte te bieden aan een groeiende kerkgemeente moesten in 1840 in Heeg delen van een godshuis uit 1745 plaats maken voor de hervormde Haghakerk. De voorkerk en het grootste deel van de toren van de oude kerk bleven staan. Een nieuw, ruimer schip en koor werden er tegenaan gebouwd. De bouwgeschiedenis op deze plek gaat heel ver terug: in 1132 stond hier al een kapel met de naam Haghekercke. Dat is dus bijna negen eeuwen geleden.
Je vindt de kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries. Aan de buitenkant zijn de kenmerken te zien van een zogenaamde zaalkerk met een driezijdig gesloten koor en een houten geveltorentje met ingesnoerde spits. De ingang ligt aan de zuidkant, in de voorkerk.
Stap over de drempel en bewonder de 17e eeuwse preekstoel en dooptuin. In de dooptuin, een afgescheiden ruimte rond de preekstoel, vindt de doop plaats. Er omheen staat een doophek, opgetuigd met bijzonder koperwerk uit 1821: een lessenaar met adelaar, een doopbekken en twee doopbogen. De doopbogen, boven de doorgangen in het doophek, getuigen van Hollandse invloed. In Friesland vind je ze vooral in plaatsen die over water goede verbindingen met het Westen onderhielden.
- Omdat de kerk wordt verbouwd is de kerk deze zomer gesloten voor publiek.
- Afstand tot jouw locatie:
In the neighbourhood
View all routes-
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum -
Rondje Balk - Heeg | Vaartocht en fietsroute
Rondje Balk - Heeg | Vaartocht en fietsroute(29.3 km)Balk -
Rondje Heeg - Balk | Vaartocht en fietsroute
Rondje Heeg - Balk | Vaartocht en fietsroute(29.3 km)Heeg
Locations
View all locations-
Grutte Tsjerke Sloten
Grutte Tsjerke SlotenDe protestantse laatgotische kerk van Sloten werd in 1647 gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel heeft gestaan.
Sloten -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Arumer Groenedijk
Arumer GroenedijkDe Arumer Groenedijk is een dwarsdijk gelegen in de Marneslenk, waarmee een gedeelte van deze slenk werd ingepolderd.
Kimswerd -
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
Kerkje van Hiaure
Kerkje van HiaureDit rijksmonument in Hiaure is in 1869 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kerkje. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.
Hiaure -
Klokkenstoel Hennaard
Klokkenstoel HennaardHet kerkhof op de terp van Hennaard is omringd door iepen en een iepenhaag. Naast nieuwere grafstenen zijn hier ook zerken uit de 17de en 18de eeuw te vinden. In het midden staat een vierkant klokhuis.
Hennaard -
Plaquette Blauwpoortsbrug
Plaquette BlauwpoortsbrugDe terugtrekkende Duitsers bliezen op 15 april 1945 de Blauwpoortsbrug op. De plaquette op de buitenmuur van het brugwachtershuisje herinnerd aan het opblazen van de brug.
Bolsward -
Heemstra State
Heemstra StateHeemstra State was tot 1930 een state in het adellijke dorp Oentsjerk. De state werd begin 16e eeuw gebouwd door Willem Hendrik van Heemstra, commandant in het leger van Napoleon.
Oentsjerk -
Sint Willibrorduskerk Holwerd
Sint Willibrorduskerk HolwerdDe Sint Willibrorduskerk in Holwerd is een bijzondere kerk. Het heeft een merkwaardige L-vormige bouw en een toren met een opmerkelijk grote spits. De kerk heeft een prachtige kansel.
Holwerd -
Johannes de Doperkerk Exmorra
Johannes de Doperkerk ExmorraDe gele en rode kloostermoppen geven deze kerk een ronduit fleurig aanzicht. In de gevels zijn sporen van verandering te zien: verhoging, verlenging e...
Exmorra