Skip to main content
Favorites 0

Hermeskerk Uitwellingerga

Uitwellingerga

De Hermeskerk staat vlak aan het doorgaande vaarwater, genaamd It Ges, met daaromheen enkele huizen en boerderijen. Het is een rijksmonument en sinds 1983 eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Uitwellingerga is een dorpje ten zuidoosten van Sneek. Het dorp staat samen buurdorp Oppenhuizen ook wel bekend als 'Top en Twel'.  

De Hermeskerk staat vlak aan het doorgaande vaarwater, genaamd It Ges, met daaromheen enkele huizen en boerderijen.  

Het schip van de Hermeskerk werd in 1690 gebouwd op de plaats van een middeleeuwse voorganger, het is een rijksmonument en sinds 1983 eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Tien jaar nadat de stichting eigenaar werd, is de kerk gerestaureerd en weer 2 decennia later kreeg de kerk de naam Hermeskerk (Hermestsjerke), omdat de kerk oorspronkelijk gewijd was aan de heilige Hermes.     

In een muur aan de zuidkant van het gebouw bevindt zich een gedenksteen met het wapen van grietman Van Burmania. In het interieur zijn nog noemenswaardig: de preekstoel uit 1675 en de overhuifde herenbank uit ongeveer 1635. Verder beschikt de kerk over flexibel meubilair, wat praktisch is in geval van exposities.  

Die worden door de plaatselijke commissie georganiseerd, evenals concerten, rouw- en trouwdiensten. En 's zomers zijn er in de avond kerkdiensten van de Protestanste Gemeente Oppenhuizen/Uitwellingerga.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Hermeskerk Uitwellingerga

Buorren 59
8624 TM Uitwellingerga
Plan your route

from your location

Show results