Simon Stijl
Harlingen
Simon Stijl (1731 – 1804) was een bekende Harlinger die zijn woonplaats ‘Het schoonst juweel der Vriezen’ noemde (in de 18e eeuw).
Simon Stijl (1731 – 1804) was een bekende Harlinger die zijn woonplaats ‘Het schoonst juweel der Vriezen’ noemde (in de 18e eeuw). In de ontvangsthal van het stadhuis staat het borstbeeld van Simon Stijl dat in 1860 is gemaakt door beeldhouwer Louis Royer. Stijl streefde zijn droombaan na als medisch student in Leiden in 1749 en daarna als medisch kandidaat in Franeker in 1752. In mei 1754 promoveerde hij tot doctor in de Geneeskunde in Harlingen. Naast zijn werk als arts schreef Stijl diverse verzen, gedichten en toneelstukken, zoals ‘De torenbouw van het vlek Brikkekiks in het landschap Batrachia’. Hij ontwikkelde zich als één van de meest bekende geschiedschrijvers. In 1774 verscheen ‘De opkomst en bloei der Vereenigde Nederlanden’. Stijl trad ook in als lid van de Grondwetcommissie en diende als vertegenwoordiger van Friesland bij de eerste Nationale Vergadering (1795 – 1796).
- Afstand tot jouw locatie:
Here you will find Simon Stijl
In het stadhuis gemeente HarlingenNoorderhaven 86
Harlingen Plan your route
from your location
In the neighbourhood
Locations
View all locations-
Gorredijk (De Gordyk)
Gorredijk (De Gordyk)Vandaag de dag bestaat deze Opsterlandse Compagnonsvaart nog steeds, en het centrum van het dorp Gorredijk met z'n leuke geveltjes ligt ook nu nog aan het water.
Gorredijk -
Aukje in Harlingen
Aukje in HarlingenHet vrouwenfiguurtje dat aan het Franekereind – bij de drie monumentale bruggen - op een hoge, taps toelopende corten stalen sokkel staat, maakt deel uit van een bijzondere serie.
Harlingen -
Winsum (Winsum)
Winsum (Winsum)Winsum is een terpdorp is gelegen ten zuidoosten van elfstedenstad Franeker, tussen Baijum en Oosterlittens en wordt omringt door groene weiden. Dit sportieve dorp staat bekend om de jaarlijks gehouden Friese kampioenschappen fierljeppen.
Winsum -
Burgum Bergummerdaam | Laadpalen aan het water
Burgum Bergummerdaam | Laadpalen aan het waterOpenbare laadpaal langs het water in de haven van Watersportvereniging Bergumermeer in Burgum. 23 Oplaadpunten met 230 Volt, soort aansluiting CEE 3 pins. 1 Oplaadpunt met 400 Volt krachtstroom, soort aansluiting CEE 5 pins.
Burgum -
De Bogt fen Guné
De Bogt fen GunéHet oudste café van Nederland, waarvan de historie teruggaat tot 1593. De naam Bogt van Guné wordt voor het eerst vermeld in een stuk uit 1686. De herberg stond dichtbij de in 1585 gestichte Universiteit van Franeker en werd door studenten druk bezocht.
Franeker -
De Helling
De HellingDe Helling, de werf aan de Syl, kent al een lange geschiedenis van scheepsbouwactiviteiten. In 1858 komt de werf in handen van de familie Visser. De schepen en palingaken werden toen hier gebouwd en onderhouden.
Heeg -
Boer (Boer)
Boer (Boer)Boer is een piepklein terpdorp ten noordoosten van Elfstedenstad Franeker. Boer is een tweelingdorp van Dongjum. Gelegen in een prachtig open landschap kun je hier prima fietsen en wandelen. Bezoek zeker ook de opvallende kerk.
Boer -
Uitzichtpunt Bûtefjild
Uitzichtpunt BûtefjildVanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Klyndobbe tot aan Rinsumageast, de plaats waar het inmiddels verdwenen Klooster Klaarkamp stond.
Veenwoude -
De Tobbedanser
De TobbedanserHarlingers worden naast Ouwe Seunen ook Tobbedansers genoemd. Deze naam verwijst naar de werkzaamheden van de Hugenoten, die naar Nederland waren gevlucht om te ontkomen aan godsdienstvervolging in Frankrijk in de 16e eeuw.
Harlingen -
Landweer Allardsoog
Landweer AllardsoogVlakbij Allardsoog op de Fries-Drentse grens vind je een Landweer. Dit rijksmonument was een verdedigingswerk om plunderaars buiten de deur te houden.
Allardsoog