Take a look
“If you really want to get to know me, taste my food”
Sudjai Somsir
Welcome to my kitchen. With more than twenty-five years of experience in both hotels and restaurants around the world, I have been able to taste the different cuisines that our world knows. These experiences have inspired me tremendously. Yet I keep coming back to my roots; cooking the purest Thai dishes as we are still used to doing at my home, in our small village of Khong Chiam. In my own kitchen I prepare traditional Thai dishes for you with locally available fresh ingredients. Bringing Thai street food to the restaurant.
Thai-by-Jai opened its doors on May 14, 2019. Many satisfied customers already know where to find us and we are very happy with that. With 36 seats and an open kitchen, our restaurant has an intimate and casual atmosphere. Weather permitting, you can also visit our terrace, where you can enjoy authentic Thai cuisine in the sun. Our staff consists of a mix of Thai/Dutch people living in Friesland and international students from Stenden-NHL. We train our staff ourselves in our restaurant to provide our guests with good service with a smile in a warm, homely atmosphere.
- Every monday closed
- Every tuesday from 17:00 to 20:00
- Every wednesday from 17:00 to 20:00
- Every thursday from 17:00 to 20:00
- Every friday from 17:00 to 20:00
- Every saturday from 17:00 to 20:00
- Every sunday from 17:00 to 20:00
- Note: opening times may be different during public holidays
- Monday is our day-off.
Prices
- Main course from: €12.90
- Payment options: Cash, PIN, Credit card
- Notes accessibility OV: slechts 14 minuten lopen vanaf het station
- Notes parking: slechts 3 minuten lopen vanaf Parkeergarage Oldehove
- Eating establishment: Yes
- Take-away available: Yes
- Type of eating establishment: Restaurant
- Nationality of cuisine: Thai
- ChildrenYes
- AlternativeYes
- GroupsYes
- BusinessYes
- FamiliesYes
- Young peopleYes
- StudentsYes
- AdultsYes
- Senior citizensYes
- LGBTQIA+Yes
- Type of dining establishment:
- Restaurant
- Dinner options:
- Dinner
- Delivery options:
- Pick up
- Distance to your location:
In the neighbourhood
View all routes-
Witmarsum-Leeuwarden | Liberation route: section 5
Witmarsum-Leeuwarden | Liberation route: section 5(43.4 km)Witmarsum -
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden(23.8 km)Tytsjerk -
Tour of Leeuwarden | Section 0 – Preamble
Tour of Leeuwarden | Section 0 – Preamble(12.0 km)Leeuwarden -
Waterbeleefroute: Puur Architectuur - Rondje Binnenstad
Waterbeleefroute: Puur Architectuur - Rondje Binnenstad(7.1 km)Leeuwarden -
Leeuwarden - Mantgum | Elfstedenpad Hiking Trail: Section 1
Leeuwarden - Mantgum | Elfstedenpad Hiking Trail: Section 1(21.5 km)Leeuwarden -
Rondje centrum Leeuwarden | SUP- en kanoroute
Rondje centrum Leeuwarden | SUP- en kanoroute(1.5 km)Leeuwarden -
Waterbeleefroute: Waterstadstour | Binnenstad Leeuwarden
Waterbeleefroute: Waterstadstour | Binnenstad Leeuwarden(4.0 km)Leeuwarden
Locations
View all locations-
Psychiatrische zorg in oorlogsomstandigheden
Psychiatrische zorg in oorlogsomstandigheden
Het Psychiatrisch Ziekenhuis (de PZ) in Franeker was en is een begrip in Friesland. Tijdens de bezetting moest het, naast de achthonderd eigen patiënten, ook bewoners van twee andere instellingen onderdak bieden. De bezetters hadden hun gebouwen gevorderd. Ook andere oorlogsslachtoffers, waaronder evacués uit Limburg, werden opgevangen en verzorgd. En was de TBC-afdeling een ideale plek voor onderduikers.
In de laatste oorlogsmaanden voorzien de keukens van het ziekenhuis al die mensen, en ook nog een groot deel van de Franeker bevolking, van eten.
In 1930 is ten westen van de stad een gloednieuwe en moderne huisvesting verrezen, Groot Lankum genaamd. Het oude onderkomen in de binnenstad (het “Binnengesticht”) blijft daarnaast ook in gebruik. De behandeling van psychiatrische aandoeningen staat nog in de kinderschoenen, medicijnen zijn er nog niet. Patiënten liggen de hele dag in bed, niets te doen.
Het ziekenhuis heeft een TBC-afdeling, die vanwege het besmettingsgevaar geïsoleerd is van de rest van het gebouw. Dat maakt het een perfecte onderduikplaats, de bezetter staat niet te trappelen om daar te controleren . . .
Het is februari 1943 als de Duitsers het Psychiatrisch Ziekenhuis Vogelenzang in Bennebroek vorderen. 369 Patiënten en 100 medewerkers moeten weg en worden met treinen naar Franeker overgebracht. De Franeker patiënten uit het Binnengesticht verhuizen naar de grote zolderverdieping van het nieuwe Groot Lankum, om plaats te maken voor de gasten. De ruimte is veel te krap, maar er is geen keuze.
Als de geallieerde opmars het zuiden van Nederland bereikt, stagneert het front en is vooral de provincie Limburg een tijdlang strijdgebied. Bewoners moeten worden geëvacueerd. In januari 1945 arriveert een trein vol mensen uit Roermond en omgeving na een barre reis verzwakt en hongerig in Franeker. Voordat ze kunnen worden ondergebracht bij gastgezinnen in de omliggende dorpen, worden ze door de medewerkers van de PZ verzorgd en van eten voorzien. Zieken worden opgenomen in het toch al overvolle ziekenhuis.
Alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg is, komen er op 27 maart 1945 ook nog eens 528 patiënten met hun verplegers van het Psychiatrisch Ziekenhuis Dennenoord uit Zuidlaren bij. De panden daar moeten op last van de bezetters op stel en sprong worden ontruimd, want er moet een Duits noodhospitaal in worden gevestigd. De keukens van de PZ moeten alle zeilen bijzetten om de vele monden te voeden. Gelukkig is men eerder al begonnen met het verbouwen van grote hoeveelheden groenten op de terreinen en worden er veertig varkens gehouden voor de vleesbehoefte. Boeren uit de omgeving leveren aardappelen en rapen. Per dag gaat er 3600 kilo aan aardappelen doorheen.
In de allerlaatste dagen voor de bevrijding van Franeker, die uiteindelijk op 15 april plaatsvindt, komt er nog een Duitse order om de PZ te ontruimen, om plaats te maken voor gewonde Duitse soldaten. Maar zover komt het niet meer, de Canadese bevrijders zijn al in aantocht en de bezetters vertrekken halsoverkop.
Een televisiedocumentaire van Omrop Fryslân (deels Friestalig) over de PZ in oorlogstijd ziet u hier.
Franeker