Skip to main content
MAP

Rondje Bantega

2 hour (38.0 km)

 • Download GPX
  Download a .gpx file of the route here, which you can load onto your GPS device, navigation device or app.

Een afwisselende route door twee verschillende polderlandschappen. Van 'oud' land door het droogmalen van gebieden en door 'nieuw' land vanwege de drooglegging van de voormalige Zuiderzee. Een afwisselende route door twee verschillende polderlandschappen van 'oud' en 'nieuw' land.

Rondom het dorp Bantega zijn dat de drooggemalen gebieden die ontstonden nadat het veen was afgegraven. Zo is er een afwisselend landschap ontstaan met water, weide, boomwallen, rietlanden en dorpjes.

De Noordoostpolder is een heel ander polderlandschap. Het is nieuw land, ontstaan door drooglegging van een deel van de voormalige Zuiderzee. Hier vind je akkerland, weide, boomgaarden en moderne landbouwbedrijven. 

Sights on this route

Starting point: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

Woudagemaal: largest steam pumping station in the world

Gemaalweg 1
8531 PS Lemmer
Woudagemaal: largest steam pumping station in the world

VVV Lemmer

VVV Lemmer, bij Museum Lemmer
Nieuwburen 1
8531 EE Lemmer
VVV Lemmer
51

Bike Totaal Bas2wielers

Bike Totaal Bas2wielers
Sluisweg 2
8531 DJ Lemmer
Bike Totaal Bas2wielers
50 49 48

Nuweland

Buren 31
8536 TH Oosterzee-Buren
Nuweland
58

De Biedermeier

Herenweg 34
8536 TN Oosterzee
De Biedermeier

Echten Pumping Station

Hoofdweg 29
8537 SC Echten
Echten Pumping Station
59 60 63 64 69 68 70 71 67 37 17 50 51

Beachclub Lemmer

Industrieweg 2
8531PA Lemmer
Beachclub Lemmer
46

Woudagemaal: largest steam pumping station in the world

Gemaalweg 1
8531 PS Lemmer
Woudagemaal: largest steam pumping station in the world
End point: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

Directions

Starting point: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

Informatie voor onderweg

Het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Een magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het staat sinds 1998 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Een bezoekje aan deze prachtige Kathedraal van Stoom is een aanrader. 

Lemmer is een geliefd watersportdorp. Het vaarwater door Lemmer is een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Je hebt er gezellige terrassen, horecagelegenheden en winkels.

Het streekdorp Oosterzee was eens een dorp met aanzien. Zo stond er in de 18de eeuw nog het rechthuis en nu getuigt het Koopmanshuis er nog van. Graaf van Holland, Willem I zou hier rond 1200 een slot hebben gehad.

Het grootste natuurlijke meer van Friesland is het Tjeukemeer (Tsjûkemar). Over het ontstaan van het Tjeukemeer bestaat een mooie legende.

Er waren eens twee zusjes, Tsjûke en March. Zij waren bij elkaar toen er brand uitbrak. Door de dichte rook verloren ze elkaar echter uit het zicht. Door elkaars naam te roepen probeerden ze elkaar te vinden. Nog lang waren hun stemmen in het gebied te horen, wie goed luisterde kon het verstaan Tsjûke, March, Tsjûke, March, Tsjûke, March...... En zo zou het Tsjûkemar zijn naam gekregen hebben.

 De hoofdrolspeelsters Tsjûke en March staan aan de oever van het meer bij Echten.

In Echten staat het voormalige stoomgemaal Echten uit 1913, dat de Polder van Echten droog moest houden.

Echten, Echtenerbrug, Bantega zijn streekdorpen ontstaan en ontwikkeld door de vervening.

Schoterzijl nabij knooppunt  71 verwijst naar het buurtschap maar ook naar de sluis die ten tijde van de Zuiderzee een groot gedeelte van Friesland (met name Schoterland) via de Tjonger van water ontlastte.

De Noordoost polder is in de jaren ’40 aangelegd vanwege de groeiende behoefte aan landbouwgrond. De polder viel officieel droog op 9 september 1942 en was daarmee de eerste polder op de voormalige Zuiderzeebodem. Daarna is de polder in een razendsnel tempo ingericht en ontwikkeld tot een uniek landbouwgebied. De polder ligt onder N.A.P. Het laagste punt ligt vier meter onder de zeespiegel.

Het grootste aaneengesloten bos van de Noordoostpolder is het Kuinder bos. Deze boswachterij van Staatsbosbeheer is genoemd naar het voormalige Zuiderzeestadje Kuinre.

Al jaren helpen werkgestraften van Reclassering Nederland Staatsbosbeheer bij het onderhoud van het Kuinderbos. Als blijk van waardering voor de goede samenwerking is besloten om één van de paden die door werkgestraften wordt onderhouden om te dopen tot ‘Het Rechte Pad’. Wie dus het rechte pad wil bewandelen, kan terecht in het Kuinderbos.

Het Buma gemaal: dit  gemaalcomplex nabij knooppunt 29 is van 1939 tot 1941 gebouwd en heeft 3 pompen die samen 1.800 kuub water kunnen wegpompen. Het waterpeil verschilt bijna 6 meter. Naast het gemaal ligt een sluis.

End point: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer
51
50
49
48
58
59
60
63
64
69
68
70
71
67
37
17
50
51
46

Attributes

 • Seasonal information: In de winter kunnen afwijkende openingstijden gelden voor restaurants, musea en overige bedrijven. Check voor vertrek de route of neem contact op met de VVV voor advies.
  Het fietsen van deze route geschiedt op eigen risico.
 • Marked: Yes
 • Type of Route: Recreation
 • Route obstacles: With water, Flat
 • Route characteristics: Connecting cycle route
 • Details of markings: Deze route wordt je aangeboden door het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. Het fietsen van deze route geschiedt op eigen risico. Ondanks dat de route met uiterste zorgvuldigheid is samengesteld, is het mogelijk dat zich incidenteel onvolkomenheden voordoen. Route en informatie zijn aan wijzigingen onderhevig. De aanbieder van deze route is hiervoor niet aansprakelijk.
 • E-bikeYes
 • Tour bikeYes