Skip to main content
MAP

Fietsen à la carte- Indian summer

2 hour 38 minutes (45.4 km)

  • Download GPX
    Download a .gpx file of the route here, which you can load onto your GPS device, navigation device or app.

Fietsen à la carte bevat verrassende tussenstops bij lokale ondernemers met streekproducten om zo je eigen maaltijd bij elkaar te struinen. Geertje Bouma-Posthuma van VVV Waterland van Friesland neemt je in deze fietstocht mee met de geur van de nazomer en de adembenemende kleuren in de bossen van Gaasterland. De tocht vertrekt vanuit de bossen bij knooppunt 20 en de ingredienten zijn vanwege de beschikbaarheid van de ingrediënten in het seizoen, alleen verkrijgbaar in de nazomer.

Met de ingrediënten van deze fietstocht kun je maken:
Voorgerecht:gevulde patisson
Hoofdgerecht: boerenpannenkoek 
Dessert: trifle van cake, slagroom en fruit

Sights on this route

Starting point: Bos Gaasterland
Sminkewei
Oudemirdum
1

Gaasterland Forests

De Brink 4
8567 JD Oudemirdum
Gaasterland Forests
20 21 27 26
2

Gaasterlands Streek Museum Eppinga Sate

Jacobus Boomsmastraat 52
8565 GJ Sondel
Gaasterlands Streek Museum Eppinga Sate
30
3

Vaste Burchtkerk Fortress Church

Coehoornweg 2
8563 AD Wijckel
Vaste Burchtkerk Fortress Church
32 44
4

De Kaai corn mill

Bolwerk Zuidzijde
8556 XS Sloten FR
De Kaai corn mill
5

Museum Stedhus Sleat

Heerenwal 48
8556XW Sloten
Museum Stedhus Sleat
43 42 41 54
6

Kwekerij De Bascule

Jeltewei t.o. 114
8622 DB Hommerts
Kwekerij De Bascule
40
7

Klokkenstoel Ypecolsga

Klokkenstoel Ypecolsga
Nummer 14
8554 RD Ypecolsga
Klokkenstoel Ypecolsga
39 68 85 28 34 35 19
End point: Bos Gaasterland
Sminkewei
Oudemirdum

Directions

Starting point: Bos Gaasterland
Sminkewei
Oudemirdum

Indian Summer

We starten onze fietstocht in de bossen van Gaasterland. De zon schijnt gefilterd door de bladeren waardoor ze adembenemend mooi kleuren. De tinten geel, rood, bruin en nog een beetje groen doen het blad oplichten. We snuiven de geur van de nazomer op. De Indian Summer, daar hoeven we niet voor naar Amerika. Die begint voor ons bij fietsknooppunt 20 in Zuidwest Friesland.

Neem mee:

- Fietskaart met knooppunten netwerk

- Fietstas met een emmertje of vochtige doek voor de bloemen.

- Contant geld

ELFSTEDEN’SCHATJE’ SLOTEN

Op zoek naar ‘slow food’ fietsen we verder over de Gaasterlandse glooiingen naar het Elfstedenstadje Sloten. Hier ontdekken we onze eerste schat, korenmolen De Kaai. Het is een markant baken op de vestingwal. In de zomermaanden klinkt hier nog het kanongebulder. Nu hoor je slechts het zoeven van de wieken. Molenaar Tanja Kombrink verwelkomt ons hartelijk en vertelt dat de graanoogst in augustus weer binnengehaald is. Iedere zaterdag maalt de molen met windkracht het graan tussen de enorme molenstenen tot meel. Dit is nog het echte vakmanschap. Wij vullen de fietstas met boerenpannenkoekmix en cakemix. De basis voor lekkere najaarsbaksels is gelegd.

Pittige fietstocht

We verlaten het stuwwallenlandschap en fietsen langs buurtschap Spannenburg richting het Noorden, een veen- en merengebied in. In de verte zien we het ruime sop van het Slotermeer met op de voorgrond lange kavels, de ‘opstrekkende’ verkavelingen. Een straf windje waait door onze haren en met wind tegen is het een pittig fietstochtje.

We besluiten om de fietsen te verruilen voor een stoel en een kop koffie met lekkers aan de Ee in watersportdorp Woudsend. Op de achtergrond zien we de wieken van korenmolen het Lam en even verderop zaagt houtzaagmolen De Jager robuuste boomstammen tot bruikbaar hout. We fietsen nog even door.

Vliegende schotels

Een pijl wijst richting Pluktuin De Bascule in het dorpje Hommerts. Dat september de oogstmaand is wordt hier direct duidelijk. Het weiland is een ware oase aan kleur. Met mand en schaar op pad lopen wij verlekkerd de tuin in. We zien verschillende vakken gevuld met bloemen, courgettes, komkommers en vele soorten pompoenen met bijzondere namen, zoals de Hokkaido en Patisson.

De Patisson is wit en familie van de courgette. Het lijkt wel een vliegende schotel. Trinalda, de eigenaresse van Pluktuin De Bascule, vertelt dat de Patisson op veel manieren te verwerken is, lekker voor de soep, in een pie of bijvoorbeeld gevuld met een dipsaus. “En de pompoenpitten kun je ook prima verwerken in heerlijke pesto!” Trinalda tovert onze geplukte zonnebloemen, dahlia's, cosmea, grassen en chrysanten om tot een prachtig veldboeket. Onze enige zorg is, hoe krijgen we dit mee op de fiets?

Fietsend bloemencorso

Uit de fietstas puilen de courgettes, pompoenen en bloemenpracht. Genoeg ingrediënten geoogst en tijd om te beginnen aan de terugtocht. Langs het Slotermeer fietsen we dicht langs het water; onze weerspiegeling ziet eruit als een oogstfeest. Zo voelt het ook, als een oogstfeest op de fiets.Al fietsend via Balk, zoeken wij de beschutting van de Gaasterlandse bossen, de Indian Summer weer tegemoet. Enigszins moe maar zeker voldaan komen we terug. Het is een letterlijk en figuurlijk pittige fietstocht geworden met de ‘Patissons’, de geplukte kruiden en het (gemalen) koren. En nu snel de keuken in!

End point: Bos Gaasterland
Sminkewei
Oudemirdum
20
21
27
26
30
32
44
43
42
41
54
40
39
68
85
28
34
35
19

Attributes