Ga naar inhoud
Favorieten 0

Landhuis Kippenburg

Oudemirdum

Landhuis Kippenburg is een 19e eeuws landgoed, geheel in stijl ingericht. Je kunt overnachten in deze exclusieve groepsaccommodatie en vakantiewoning met grote tuin, rustig gelegen aan de bosrand.

Logeren op een oud landgoed, in het vanouds bekende LANDHUIS KIPPENBURG. Iets exclusiefs! Gebouwd rond 1830, ingericht in 19e eeuwse stijl. Een unieke groepsaccommodatie met een grote tuin en bos. Rustig gelegen aan de bosrand en het riviertje de Luts (de elfstedenroute), in het groene hart van Gaasterland. Ook enige romantische oude bedsteden kunnen fungeren als slaapplaats en tevens meerdere hemelbedden. Het landhuis beschikt verder over een conversatiezaal, een zitkamer, eetkamer/tweede keuken (de oorspronkelijke gelagkamer), ruime eetkeuken, toiletten en douches. Onder andere zeer geschikt voor familiereünies, bedrijfstrainingen teambuilding of om uw (buitenlandse) gasten te ontvangen.

Door de indeling van het pand (o.a. twee keukens) is het naast groepsaccommodatie ook een geschikte accommodatie voor bijvoorbeeld twee gezinnen die gezamenlijk, maar wel met genoeg ruimte in één accommodatie willen verblijven. 

GESCHIEDENIS KIPPENBURG

Jonkheer Oncko van Swinderen (1775 – 1850) uit Groningen bouwde rond 1830 het landhuis Kippenburg. Tevens stichtte hij aldaar, een hoenderhof waarnaar deze naam verwijst. De vader van Oncko kwam uit Groningen, zijn moeder was een afstammeling van het Friese geslacht van Wyckel dat veel bezittingen had in Gaasterland. Het huis is nu, zes generaties later, nog steeds in het bezit van een rechtstreekse afstammeling, namelijk jkvr. A.M.J. van Panhuys.

Vanaf circa 1854 tot 1985 was Kippenburg als logement/herberg in gebruik. Mede door zijn prachtige ligging in het groene hart van Gaasterland was dit één van de bekendste uitspanningen van Friesland. Tegenwoordig is het landhuis in zijn geheel te huur voor groepen. Zowel de buitenzijde als de indeling van het gebouw is nog grotendeels in ongewijzigde staat. Kippenburg is een rijksmonument en een NSW landgoed. De totale oppervlakte van het landgoed beslaat 30 hectare. Het bestaat uit het landhuis, een boerderij, paardendekstation, bos, waterpoelen, natuurland en weilanden die worden omzoomd door historische eikenlanen. 

Het landgoed ligt in een bos- en waterrijke omgeving aan "de Luts" een gekanaliseerde waterloop die in het verleden dienst deed als aan- en afvoerroute voor de bosbouw op het landgoed. Het landgoed is omgeven door o.a. de Star Numanbossen en het Lycklamabos. Vroeger hoorden de omliggende bossen bij het familiebezit. 

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Landhuis Kippenburg

Kippenburg 5
8567 HA Oudemirdum
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten