Ga naar inhoud
Favorieten 0

Klokkenstoel Greonterp

Greonterp

De klokkentoren van Greonterp is in 1822 gebouwd en bestaat uit een vierkanten stenen onderbouw met daarop een piramidevormige houten bovenbouw met klankborden en daarop een spitsje. Vergelijkbare klokhuizen staan in Hinnaard en Hartwerd.

De klokkentoren van Greonterp is in 1822 gebouwd en bestaat uit een vierkanten stenen onderbouw met daarop een piramidevormige houten bovenbouw met klankborden en daarop een spitsje. Ook wel een klokhuis genoemd. Vergelijkbare klokhuizen staan in Hinnaard en Hartwerd. Deze klokkentoren is in 1999 grondig gerestaureerd. De inrichting van de klokkentoren is in december 2018 vernieuwd, met fotoborden van de geschiedenis, foto's van de omgeving en twee beroemde gedichten van Gerard Reve: Graf te Blauwhuis en Eind Goed, al Goed.

De klokkenstoel als losstaande stellage is een typisch Fries bouwwerk om de doden te beluiden. Klokkenstoelen werden waarschijnlijk gebouwd in gebieden die te arm waren of de gemeenschap te klein om een kek te bouwen. Of er werd een kerk gebouwd zonder toren. En soms was de kerk/kerktoren vervallen tot ruïne en werd er een losse klokkenstoel gebouwd. 

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Klokkenstoel Greonterp

Doarpswei 10
8658 LK Greonterp
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten