Het Tripgemaal
Gersloot
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Take a look
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Het Trip-GEMAAL uit 1876 vormt samen met de bijbehorende machinistenwoning een complex. In 1875 werden plannen en voorbereidingen gemaakt voor de inpoldering van de polders van het Zesde en Zevende Veendistrict, thans onderdeel van het waterschap Boarnferd, met een totale oppervlakte van 3828 ha. Het stroomkanaal werd gegraven door bestaande wijken te verbreden en op het talud van de polderdijk werd een stoomvijzelgemaal gebouwd naar ontwerp van de architecten W.C. en K. de Wit uit Amsterdam en in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerd door Berend Jelles Overwijk uit De Knipe. Het gemaal verving drie van de negen poldermolens. De bemalingscapaciteit en de krachtbron werden diverse malen gewijzigd: in 1905, in 1906, in 1926 en het laatst in 1932. Toen is ook de werkplaats geheel gewijzigd door de inpandige installatie van een transformator. De zuiggasmotor werd vervangen door een elektrische installatie: daaraan herinnert een gedenksteen in de pomphal. Het gemaal bestaat uit twee geschakelde maar ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes die voorheen verschillende functies bevatten: de bemalingsinrichting en de werkplaats. De bemalingsinrichting is het grote hoofdvolume, de werkplaats had een ondergeschikte functie: deze lijkt aangebouwd en is kleiner van proporties. Het gemaal is vernoemd naar de familie Trip die drie generaties lang de machinisten van het gemaal waren. Het gemaal is in 1996 uitgebreid aan de zuidoostzijde met een haaks op het gemaal geprojecteerd bouwvolume. Bij deze gelegenheid zijn in het achterste dakschild twee dakkapellen aangebracht. De nieuwbouw, de buiten de bescherming van rijkswege valt, is met het gemaal verbonden middels een doorbraak ter plaatse van een raam. Voor de realisering van de uitbreiding is de kolk marginaal versmald. Het gemaal is buiten werking en is in de jaren 1989-1990 gerestaureerd.
- Every monday closed
- Every tuesday closed
- Every wednesday closed
- Every thursday closed
- Every friday closed
- Every saturday closed
- Every sunday from 13:00 to 18:00
- Iedere zondag geopend van 13.00-18.00 en op afspraak
- Afstand tot jouw locatie:
Here you will find Het Tripgemaal
- Address:
-
Hooivaartsweg 14
8457 EE Gersloot
- Distance:
Locations
View all locations-
Beeld Hein Mader Molenbosch Oldeberkoop
Beeld Hein Mader Molenbosch OldeberkoopHet beeld van Hein Mader nodigt de mensen uit voor een wandeling in het Molenbosch van Oldeberkoop.
OldeberkoopBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Museum Warkums Erfskip
Museum Warkums ErfskipMuseum Warkums Erfskip huist in het oude Waaggebouw in het centrum en vertelt over de historie van Workum en omstreken. Het is het startpunt van waaruit je de hoogtepunten van de prachtige stad Workum kunt ontdekken en bewonderen.
WorkumMuseum
Museum
-
Kloosterkapel Sibrandahûs
Kloosterkapel SibrandahûsPrachtig middeleeuws kerkje te vinden in het land boven Dokkum op een vrij gelegen terp. Van dit kerkje wordt beweerd dat het een uithof was van het op een steenworp gelegen voormalige klooster Claercamp.
SibrandahûsErfgoed, Bezienswaardigheid, Kerk, Refugio
Erfgoed
-
Fries Landbouwmuseum
Fries LandbouwmuseumFriesland is al eeuwenlang een agrarische provincie. Sinds mensenheugenis houden boeren er vee en bewerken ze het land. In het Fries Landbouwmuseum (her)beleef je de waardevolle sporen die al die landbouwactiviteiten hebben nagelaten.
LeeuwardenMuseum
Museum
-
Van Doniakerk Makkum
Van Doniakerk MakkumDe Van Doniakerk staat wat afzijdig aan de noordrand van Makkum, bovenop de duizend jaar oude Sint Maartensterp. Ooit was deze terp het middelpunt van het Friese Zuiderzeedorp.
MakkumBezienswaardigheid, Kerk
Bezienswaardigheid
-
Klokkenstoel Legemeer
Klokkenstoel LegemeerDe klokkenstoel van Legemeer staat op een door een gracht omringd kerkhof. De klokkenstoel uit 1720 is door een herfststorm in 1972 verwoest, en daarna in dezelfde stijl herbouwd.
LegemeerBezienswaardigheid, Klokkenstoel
Bezienswaardigheid
-
Reitdiepsluis
ReitdiepsluisDe Reitdiepsluis met sluismeesterswoning is eveneens een rijksmonument. In 1877 werd het Reitdiep tussen Zoutkamp en de Nittershoek afgesloten met een provinciale dijk met daarin de provinciale sluis.
ZoutkampBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
De elf fonteinen van Friesland
De elf fonteinen van FrieslandFrieslandBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Vlielander Bunkerkaas
Vlielander BunkerkaasOp het hoogste punt van Vlieland, vlakbij de vuurtoren, ligt diep onder de grond een oude bunker. Voorheen was dit een drinkwateropslag, thans in gebruik als rijpingskelder voor kaas. Het bovenliggende filtergebouw is in gebruik als expositeruimte
VlielandMuseum, Streekproducten
Museum
-
Sjuxmastate
SjuxmastateAlleen het oude bakstenen poortgebouw en het door grachten omgeven terrein, verraad dat hier in Waaxens vroeger de Sjuxmastate heeft gestaan.
WaaxensBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
Routes passing this location
View all routes-
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74.4 km)De VeenhoopRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud(50.5 km)HeerenveenRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Pontjesroute De 8 van Grou Oostlus
Pontjesroute De 8 van Grou Oostlus(55.2 km)Nij BeetsRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Fietsroute midden Friesland: Akkrum, Heerenveen, De Deelen
Fietsroute midden Friesland: Akkrum, Heerenveen, De Deelen(40.0 km)AkkrumRecreatief, E-bike
Recreatief