Het Tripgemaal
Gersloot
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Neem alvast een kijkje
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Het Trip-GEMAAL uit 1876 vormt samen met de bijbehorende machinistenwoning een complex. In 1875 werden plannen en voorbereidingen gemaakt voor de inpoldering van de polders van het Zesde en Zevende Veendistrict, thans onderdeel van het waterschap Boarnferd, met een totale oppervlakte van 3828 ha. Het stroomkanaal werd gegraven door bestaande wijken te verbreden en op het talud van de polderdijk werd een stoomvijzelgemaal gebouwd naar ontwerp van de architecten W.C. en K. de Wit uit Amsterdam en in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerd door Berend Jelles Overwijk uit De Knipe. Het gemaal verving drie van de negen poldermolens. De bemalingscapaciteit en de krachtbron werden diverse malen gewijzigd: in 1905, in 1906, in 1926 en het laatst in 1932. Toen is ook de werkplaats geheel gewijzigd door de inpandige installatie van een transformator. De zuiggasmotor werd vervangen door een elektrische installatie: daaraan herinnert een gedenksteen in de pomphal. Het gemaal bestaat uit twee geschakelde maar ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes die voorheen verschillende functies bevatten: de bemalingsinrichting en de werkplaats. De bemalingsinrichting is het grote hoofdvolume, de werkplaats had een ondergeschikte functie: deze lijkt aangebouwd en is kleiner van proporties. Het gemaal is vernoemd naar de familie Trip die drie generaties lang de machinisten van het gemaal waren. Het gemaal is in 1996 uitgebreid aan de zuidoostzijde met een haaks op het gemaal geprojecteerd bouwvolume. Bij deze gelegenheid zijn in het achterste dakschild twee dakkapellen aangebracht. De nieuwbouw, de buiten de bescherming van rijkswege valt, is met het gemaal verbonden middels een doorbraak ter plaatse van een raam. Voor de realisering van de uitbreiding is de kolk marginaal versmald. Het gemaal is buiten werking en is in de jaren 1989-1990 gerestaureerd.
- Elke maandag gesloten
- Elke dinsdag gesloten
- Elke woensdag gesloten
- Elke donderdag gesloten
- Elke vrijdag gesloten
- Elke zaterdag gesloten
- Elke zondag 13.00 - 18.00 uur
- Iedere zondag geopend van 13.00-18.00 en op afspraak
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt
Het Huis Dat Met Je Hersenen SpeeltIn 'Het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt' krijg je een rondleiding waarbij je niet alleen kunt kijken maar vooral ook kunt ervaren. Alle experiences zijn nieuwe ontwikkelingen die bijdragen aan een gezonder brein.
LeeuwardenAttractie, Museum, Rondleiding
Attractie
-
It Kweade Wiif Fan Hylpen
It Kweade Wiif Fan HylpenEen herinnering aan het volksverhaal ‘it Kweade Wiif fan Hylpen’ is nog te vinden op het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Een gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.
HindeloopenBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Martinikerk Franeker
Martinikerk FranekerDe Martinikerk is de enige middeleeuwse kerk in Friesland met een kooromgang. Het orgel uit 1842 is gemaakt door Van Dam.
FranekerBezienswaardigheid, Kerk
Bezienswaardigheid
-
Beeld Hein Mader Molenbosch Oldeberkoop
Beeld Hein Mader Molenbosch OldeberkoopHet beeld van Hein Mader nodigt de mensen uit voor een wandeling in het Molenbosch van Oldeberkoop.
OldeberkoopBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Molen De Hoop Dokkum
Molen De Hoop DokkumDe Hoop is een windmolen uit 1849 in Dokkum. De molen staat op één van de Dokkumer bolwerken.
DokkumBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
De Stenen Man
De Stenen ManDe Stenen man is een standbeeld dat in het jaar 1576 in Harlingen is geplaatst. Dit rijksmonument, in het Fries genaamd “de Stiennen man” is te vinden op de Westerzeedijk, de plek waar nu ook het strand in Harlingen is.
HarlingenBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Museum Opsterlân
Museum OpsterlânMuseum Opsterlân in Gorredijk brengt het verleden dichtbij maar verliest het heden niet uit het oog. Naast het verleden van Opsterland organiseert het museum (kunst) tentoonstellingen en evenementen.
GorredijkMuseum, Toeristisch informatie Punt
Museum
-
Elfstedentocht beeld Aukje in Franeker
Elfstedentocht beeld Aukje in FranekerBeeldjes van 'Aukje de reedrydster' (Aukje de schaatster) op een hoge cortenstalen sokkel staan in alle elf steden van Friesland, en een in Kolderwolde. Alle beelden staan aan de elfstedentochtroute daar waar de weg het water kruist.
FranekerBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
De Sipel
De SipelKunstwerk De Sipel. Gemaakt van Cortenstaal door Ids Willemsma uit Easterwierrum
DeinumBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Houtzaagmolen De Jager
Houtzaagmolen De JagerHoutzaagmolen De Jager is de ruim 300 jaar oude houtzaagmolen in Woudsend die nog steeds in bedrijf is. Alle zaterdagen is de molen te bezoeken (9:00 tot 17:00 uur).
WoudsendMolen of Gemaal, Bedrijf te bezoeken
Molen of Gemaal
Routes langs deze locatie
Bekijk alles-
Haskerdijken - Aldeboarn | SUP- en kanoroute
Haskerdijken - Aldeboarn | SUP- en kanoroute(12,5 km)HaskerdijkenKano/Kajak, Sloep, Sup
Kano/Kajak
-
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74,4 km)De VeenhoopRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Pontjesroute De 8 van Grou Oostlus
Pontjesroute De 8 van Grou Oostlus(55,2 km)Nij BeetsRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Fietsroute midden Friesland: Akkrum, Heerenveen, De Deelen
Fietsroute midden Friesland: Akkrum, Heerenveen, De Deelen(40,0 km)AkkrumRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud(50,5 km)HeerenveenRecreatief, E-bike
Recreatief