Ga naar inhoud
MAP

Arcadia

Arcadia 2022 krijgt een breed cultureel programma, met onder andere de projecten BOSK, PARADYS, IIS en een rijk podiumkunstenprogramma. Arcadia gaat over hoe we onze omgeving beter kunnen doorgeven, of, zoals de Friezen dat in het volkslied zo mooi bezingen, als 'it bêste lân fan d’ ierde' (het beste land van de aarde). Hoe kunnen we goede voorouders zijn en een toekomstbestendige erfenis nalaten? Om daar een antwoord op te vinden vraagt Arcadia kunstenaars om samen met de mienskip (de Friese gemeenschap) nieuwe perspectieven te schetsen voor een gezonde samenleving in een duurzame wereld. 

Programma Arcadia

BOSK

Een langzaam wandelend bos van vijftienhonderd grote en kleine bomen trekt 100 dagen lang door de straten van Leeuwarden. De traag bewegende kunstinstallatie wordt opgeluisterd door culturele activiteiten die het verhaal van het wandelende bos versterken. BOSK laat ons anders naar de relatie tussen mens en natuur kijken en vestigt de aandacht op de noodzaak om daar bij stil te staan. 

PARADYS

Parklandschap Oranjewoud met zijn ‘voormalige’ landgoederen, royale parken, landhuizen en waterpartijen, lijkt soms net het paradijs op aarde. Hier gaan vijftien tot  twintig internationaal beeldend kunstenaars aan de slag nieuw werk om een ander verhaal te vertellen. PARADYS stelt op deze arcadische plek vragen over de manier waarop het is ontstaan. Curator Hans den Hartog Jager, schrijver en kunstcriticus, vraagt de kunstenaars daarop te reflecteren.

IIS

Zodra het vriest, komen we massaal in actie om er samen voor te zorgen dat iedereen het ijs op kan. Op de schaats, met de slee, te voet of anders. IIS gaat over ijs als verbinder van de mienskip. Het is in 2022 alweer 25 jaar geleden dat de Elfstedentocht werd geschaatst en de ijsbanen zijn een symbool geworden voor de klimaatcrisis. En of je nu leraar, schilder of ondernemer bent: als de temperatuur blijft stijgen, zakken we met z’n allen door het ijs heen.

Meer informatie

In 2022 is Friesland 100 zomerdagen lang een podium voor makers en doeners die de tijd nemen om de wereld te veranderen.  

Meer over Arcadia

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens