Ga naar inhoud
MAP

Arcadia | Leeuwarden-Fryslân 2028

Kom nagenieten in Friesland

Wat was het een feestje, afgelopen 100 dagen! Het programma van Arcadia bestond uit talloze projecten met allerlei activiteiten door heel Fryslân, van 6 mei tot 14 augustus 2022. Inmiddels is Arcadia voorbij, maar zijn er nog diverse evenementen die wat langer doorlopen. Kom je ook nagenieten?

Dit ís Arcadia

Het Verdriet van de Zuiderzee

10 augustus t/m 15 september

De Afsluitdijk. Een knap staaltje waterwerk waar de hele wereld van opkeek. Het bracht veiligheid, betere verbindingen en nieuw land. Maar met de bouw stierf een zee. Het Verdriet van de Zuiderzee staat stil bij wat er verloren ging. De verhalen over mensen en dieren die rond de Zuiderzee leefden, maken de heimwee naar een verloren zee voelbaar. Ontdek een muzikale theatervoorstelling in de openlucht, aan de Oudemirdumerklif, met weids uitzicht over het IJsselmeer.

Alles over Verdriet van de Zuiderzee

PARADYS

T/m 28 augustus

De bossen van Oranjewoud zijn het decor van een bijzondere kunsttentoonstelling: Paradys. In en rondom voormalige landgoederen, vorstelijke tuinen en woest natuurschoon ontdek je het werk van gerenommeerde kunstenaars. Waar anders is beeldende kunst zo op haar plek als in deze bijzondere, maar ook historisch beladen omgeving? 

Alles over Paradys

IIS

IIS is een project dat gaat over ijs als verbinder van de mienskip (gemeenschap). Want zodra het vriest, komen we massaal in actie om er samen voor te zorgen dat iedereen het ijs op kan. Op de schaats, met de slee, te voet of anders. Maar tegelijkertijd zijn de ijsbanen een symbool geworden voor de klimaatcrisis.

Alles over IIS

Dit wás Arcadia

bosk

bosk Geplaatst door Aaldert

Honderd dagen lang kleurde de binnenstad van Leeuwarden groen. Er liepen namelijk meer dan duizend grote en kleine bomen door de stad. Dit ‘wandelende’ bos gaf de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld?

Gaia

Gaia

Een verlichte bol van zeven meter doorsnee laat je de aarde zien zoals ze vanaf de maan zichtbaar is. Gaia is een rondreizend kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram en was te vinden in Nes, Franeker, Bolsward, Oldeberkoop, Lemmer en op Terschelling.

Uitgesteld geluk

Uitgesteld geluk

Elke dag van Arcadia was er een nieuw verhaal te beluisteren op steeds een andere, paradijselijke plek in Fryslân. De rode draad: de zoektocht naar schoonheid tijdens en na de huidige pandemie. Wat geeft ons moed, welke zaadjes planten we voor de toekomst? 

Stroomopwaarts

Stroomopwaarts

Vijf musea in Friesland werkten samen met Tresoar om de geschiedenis van het veenlandschap zichtbaar te maken. Tresoar is het archief voor Friese literatuur in Leeuwarden. De exposities waren te zien in Drachten, Heerenveen (2), Noordwolde en Gorredijk.

Windstil

Windstil

Windstil was de eerste in een nieuwe serie exposities van de Mix Nederland. Bij iedere editie van de Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen.

nóg meer projecten...

nóg meer projecten...

Uiteraard was er nog veel meer te beleven! Wil je nog meer projecten terugzien? Kijk dan op Arcadia.frl