Swichum
Swichum
Swichum is een klein terpdorp. De terp van Swichum herbergt een verleden waar steeds meer over naar boven komt. Het kerkje van Swichum, de Nikolaestsjerke, is zowel van binnen als van buiten een van de mooiste Middeleeuwse Friese kerkjes.
De geschiedenis van Swichum gaat terug tot 400 jaar voor het begin van de christelijke jaartelling. Swichum is ontstaan op een terp die werd opgeworpen op een kwelderwal te midden van moerassen en meren. In de tiende eeuw kreeg Swichum door dijkenbouw een vaste verbinding met Leeuwarden en Goutum.
De terp werd tussen ongeveer 1897 en 1908 afgegraven rond de kerk in het westen en de bebouwing in het oosten. Hierdoor ontstonden twee terprestanten, die als eilanden door een weg met elkaar verbonden zijn.
Het kerkje van Swichum, de Nikolaestsjerke, is zowel van binnen als van buiten een van de mooiste Middeleeuwse Friese kerkjes.
- Afstand tot jouw locatie:
In the neighbourhood
Locations
View all locations-
2. Zoutsloot
2. ZoutslootDe buurt Zoutsloot wordt eind 16de eeuw aangelegd. De naam herinnert aan de zoutindustrie die eeuwenlang belangrijk is voor Harlingen.
Harlingen -
De Syl 10
De Syl 10Voormalige zeilmakerij voor de palinghandel in Heeg. Het was in het begin van de 19e eeuw eigendom van palinghandelaar Anne Annes Visser, de zoon van aakschipper Anne Wiegers Visser.
Heeg -
5. Engelse Tuin
5. Engelse TuinDe Engelse Tuin is een ontwerp van tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard (1782-1851). Roodbaard heeft een uitgesproken signatuur en maakt graag gebruik van grillige organische vormen in vijvers en perken.
Harlingen -
11. Zuiderhaven
11. ZuiderhavenDe Zuiderhaven wordt rond 1600 gegraven. Al gauw is het een welvarende handelshaven.
Harlingen -
Hervormde kerk (Hofkerk)
Hervormde kerk (Hofkerk)Een van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal
Hurdegaryp -
Bunkercomplex Groeneweg
Bunkercomplex GroenewegDit bunkercomplex aan de Groeneweg is tijdens de periode van “de koude” oorlog in gebruik geweest van de A-kring in Friesland.
Leeuwarden -
Voormalig klooster Weerd
Voormalig klooster WeerdOngeveer 1500 meter ten zuiden van het dorpje Morra ligt het terrein, waarop een klooster van vrouwen van de Praemonstratenser orde gestaan heeft. In 1569 plunderden de Watergeuzen dit klooster en staken het in brand.
Morra -
De Knolle en de Geitenmeijerij
De Knolle en de GeitenmeijerijIn 1622 werd de buurtschap vermeld als “Knolle” en in 1664 als “Cnolle”. De plaatsnaam zou afgeleid zijn van de “knol”, benaming voor “zandheuvelrugje...
Fochteloo -
13. Voorstraat
13. VoorstraatAl in de 16de eeuw worden in de Voorstraat stenen huizen gebouwd, maar veel van de huidige voorgevels zijn opgetrokken in de 18de en 19de eeuw.
Harlingen -
Sanatorium Beatrixoord
Sanatorium BeatrixoordU staat hier voor de ingang van een complex waar de woon- en zorggemeenschap op antroposofische grondslag voor volwassenen met verstandelijke beperkin...
Appelscha