Kerk en Klokkenstoel Goïngarijp
Goingaryp
De kerk met losstaande klokkenstoel van Goïngarijp is ook weer een pareltje in het Friese landschap. De gebrandschilderde ramen uit 1770 zijn een mooie bezienswaardigheid voor toeristen.
You may also be interested in
-
Klokkenstoel Goïngarijp
Klokkenstoel GoïngarijpBij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak.
GoïngarijpBezienswaardigheid
De kerk van Goïngarijp is ook weer een pareltje in het Friese landschap.
Op een mooi plekje aan het water van de Goïngarijpster poelen - in het midden van Friesland - staat deze kerk met losstaande klokkenstoel. Dat maakt deze kerk bijzonder, al betekende de keuze voor een klokkenstoel in voorgaande eeuwen niet veel goeds: het had meestal met geldgebrek te maken.
De gebrandschilderde ramen uit 1770 - waarvan één met de wapens van de laatste stadhouder prins Willem V - zijn ook een bezienswaardigheid voor de vele watersporttoeristen die deze kerk bezoeken.
De kerk is rond 1770 gebouwd op de fundamenten van de oude romaanse kerk. Sinds 1978 is de kerk en klokkenstoel van Goingarijp, overgegaan naar De Stichting Alde Fryske Tsjerken en is de plaatselijke commissie verantwoordelijk voor het beheer. Die commissie verhuurt het gebouw nog regelmatig aan de protestantse streekgemeente en voor rouw- en trouwdiensten.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Here you will find Kerk en Klokkenstoel Goïngarijp
It Hôf 58511 AE Goingaryp Plan your route
from your location
In the neighbourhood
View all routes-
Terherne - Terkaple - Akmarijp - Goingarijp | Vaarroute
Terherne - Terkaple - Akmarijp - Goingarijp | Vaarroute(16.1 km)Terherne
Locations
View all locations-
Sint Gertrudiskerk Baard
Sint Gertrudiskerk BaardHet kerkgebouw is in de loop der eeuwen enkele malen op dezelfde plaats herbouwd. Er is ook ruimte voor liturgische activiteiten. Daarnaast is ze in gebruik voor muzieklessen, koorrepetities, concerten en als expositieruimte.
baard -
Lytsewierrum (Lutkewierum)
Lytsewierrum (Lutkewierum)Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.
Lytsewierrum -
Martinuskerk
MartinuskerkAan de negentiende-eeuwse voorzijde met geveltoren lijkt deze kerk niet zo oud. Maar het gebouw dateert al uit de twaalfde eeuw. Wel is het vaak veran...
Gytsjerk -
Klokkenstoel Idzega
Klokkenstoel IdzegaHet dorp Idzega heeft een eigen klokkenstoel van azobéhout met een zadeldak. Het is gebouwd ter vervanging van de afgebroken kerk.
Idzega -
Hubertuskerk
HubertuskerkDeze kerk staat op een vrij krap en hoog kerkhof, een restant van een afgegraven terp. De kerk is zeker middeleeuws, maar heeft een vrij recent uiterl...
Lollum -
Kerk Hichtum
Kerk HichtumSchilderachtig, op een terp aan de Bolswardervaart staat de kerk van Hichtum. Een romanogotische kerk gebouwd van gele kloostermoppen. De dichtgemetse...
Hichtum -
Sint Franciscusbasiliek Bolsward
Sint Franciscusbasiliek BolswardDe Sint Franciscusbasiliek is een Rooms Katholieke kerk in het centrum van Bolsward uit 1933.
Bolsward -
Petruskerk Lichtaard
Petruskerk LichtaardLichtaard is een mini terpdorpje in de gemeente Noardeast-Fryslân, het ligt ten westen Dokkum. Samen met de dorpjes Reitsum, Genum en Janum vormt Lich...
Lichtaard -
Sint Vituskerk Wetsens
Sint Vituskerk WetsensWetsens was ooit de grootste terp van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden.
WETSENS -
Klokkenstoel Rottum
Klokkenstoel RottumRottum heeft een betonnen klokkenstoel met zadeldak. Het dorp heeft een tijdlang een eigen kerk gehad maar in 1791 werd deze kerk afgebroken nadat deze er jaren vervallen bij stond.
Rottum