Kerk en Klokkenstoel Goïngarijp
Goingaryp
De kerk met losstaande klokkenstoel van Goïngarijp is ook weer een pareltje in het Friese landschap. De gebrandschilderde ramen uit 1770 zijn een mooie bezienswaardigheid voor toeristen.
Neem alvast een kijkje
Dit vind je misschien ook leuk
-
Klokkenstoel Goïngarijp
Klokkenstoel GoïngarijpBij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak.
GoïngarijpBezienswaardigheid
De kerk van Goïngarijp is ook weer een pareltje in het Friese landschap.
Op een mooi plekje aan het water van de Goïngarijpster poelen - in het midden van Friesland - staat deze kerk met losstaande klokkenstoel. Dat maakt deze kerk bijzonder, al betekende de keuze voor een klokkenstoel in voorgaande eeuwen niet veel goeds: het had meestal met geldgebrek te maken.
De gebrandschilderde ramen uit 1770 - waarvan één met de wapens van de laatste stadhouder prins Willem V - zijn ook een bezienswaardigheid voor de vele watersporttoeristen die deze kerk bezoeken.
De kerk is rond 1770 gebouwd op de fundamenten van de oude romaanse kerk. Sinds 1978 is de kerk en klokkenstoel van Goingarijp, overgegaan naar De Stichting Alde Fryske Tsjerken en is de plaatselijke commissie verantwoordelijk voor het beheer. Die commissie verhuurt het gebouw nog regelmatig aan de protestantse streekgemeente en voor rouw- en trouwdiensten.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Kerk en Klokkenstoel Goïngarijp
It Hôf 58511 AE Goingaryp Plan je route
vanaf jouw locatie
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Terherne - Terkaple - Akmarijp - Goingarijp | Vaarroute
Terherne - Terkaple - Akmarijp - Goingarijp | Vaarroute(16.1 km)Terherne
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Klokkenstoel Snikzwaag
Klokkenstoel SnikzwaagOp de begraafplaats van Snikzwaag staat een houten klokkenstoel met helmdak en een klok van L. Haverkamp uit 1787. De kerk van het dorp werd in de 19e eeuw afgebroken. De eerste vermelding van de klokkenstoel is van 1896.
Snikzwaag -
Klokkenstoel Mirns
Klokkenstoel MirnsOp de begraafplaats in Mirns staat een klokkenstoel met schilddak. In 1943 ging de oude klokkenstoel verloren door een neerstortende Amerikaanse bommenwerper. De vliegtuigbemanning kwam hierbij om het leven. In 1953 werd een nieuwe klokkenstoel gebouwd.
Mirns -
Sint-Agathakerk
Sint-AgathakerkDe Sint-Agathakerk in Oudega Smallingerland is al in de 12e eeuw gebouwd en is daarmee één van de oudste kerken van Friesland. Er zijn bijzondere kenmerken te zien.
Oudega -
Lytsewierrum (Lutkewierum)
Lytsewierrum (Lutkewierum)Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.
Lytsewierrum -
Johannes de Doperkerk Parrega
Johannes de Doperkerk ParregaAls een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.
Parrega -
Sint Joriskerk Dedgum
Sint Joriskerk DedgumDe oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Dedgum -
Sint-Nicolaaskerk Midlum
Sint-Nicolaaskerk MidlumDeze kerk is zo vaak verbouwd dat moeilijk te geloven is dat ze uit 1200 dateert. De toren met ingesnoerde spits is jonger, maar wel middeleeuws. Hij...
Midlum -
Sint-Pauluskerk
Sint-PauluskerkDeze zaalkerk is gebouwd op een zandrug. Zowel kerk als toren zijn diverse keren verbouwd, wat zorgt voor boeiende contrasten. De muren van de kerk zi...
Aldtsjerk -
Kerk Oudwoude
Kerk OudwoudeAl bij het betreden van het verhoogde kerkhof tref je een rijksmonument: het neoclassicistische toegangshek anno 1857. Van achter een grote treurbeuk...
Ouwsterhaule -
Kerk op de Hoogte
Kerk op de HoogteDeze historische kerk in Wolvega werd in 1646 gebouwd op een plek waar eerst een oudere kerk stond. Dit rijksmonument werd gebouwd op een terp, in volksmond “de Kerk op de Hoogte'' genoemd.
Wolvega