Skip to main content
Favorites 0

De Vlielander Kaasbunker

Oost-Vlieland

Op het hoogste punt van Vlieland, vlakbij de vuurtoren, ligt diep onder de grond een oude bunker. De Vlielander kaasmaker Nils Koster kwam er achter dat de omstandigheden in de bunker perfect zijn voor het rijpen van kaas.

Op het hoogste punt van Vlieland, vlakbij de vuurtoren, ligt diep onder de grond een oude bunker. Deze is gebouwd in WOII als onderdeel van de Atlantikwall. De Vlielander kaasmaker Nils Koster kwam er achter dat de omstandigheden in de bunker perfect zijn voor het rijpen van kaas. Hij maakte de bunkers geschikt voor kaasopslag.

De hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur zorgen er voor dat de kazen onder perfecte natuurlijke condities rijpen. Daarnaast worden de kazen 24 uur per dag belucht met zilte zeelucht.

Bovenop de bunker staat het voormalige filtergebouw, waar voorheen het drinkwater werd gefilterd. Nu is er een expositie ingericht over de historie van het gebouw, kaas, zeewier en andere Vlielander smaakmakers. Natuurlijk ligt er ook altijd een stukje kaas om te proeven. De bunkers zelf zijn om veiligheidsredenen niet toegankelijk voor publiek. Vanuit de expositie kun je wel naar beneden kijken.​

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find De Vlielander Kaasbunker

De Vlielander Kaasbunker
Vuurboetsduin 5
8899 AT Oost-Vlieland
Plan your route

from your location

Show results