Ioannis Theatertsjerke Wier
Wier
Hoewel Wier maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Schelte Lauta bouwde er een stins, later een state en een kerk. De kerk is nu in gebruik als Theatertsjerke.
Take a look
You may also be interested in
-
Hans van Gorp, Brabantse troubadour AANGENAAM
Hans van Gorp, Brabantse troubadour AANGENAAMSunday 17 December
WierMuziek overig
-
Folkgroep MUS met Tribute Dubliners
Folkgroep MUS met Tribute DublinersSunday 4 February 2024
WierMuziek overig
-
Le Canzoni Italiane – Alexander Broussard
Le Canzoni Italiane – Alexander BroussardSunday 25 February 2024
WierMuziek overig
-
Bennie Huisman mei Corine Staal: Riedsels fan leafde
Bennie Huisman mei Corine Staal: Riedsels fan leafdeSunday 17 March 2024
WierTheater
-
Jazzcombo Westendj uit Dwingeloo
Jazzcombo Westendj uit DwingelooSunday 14 April 2024
WierLezing/Debat
Wier is een klein dorpje, hemelsbreed gelegen tussen Harlingen en Dokkum. Totdat er in de 16e eeuw dijken werden aangelegd, lag het dorpje aan de Waddenzee.
Hoewel het plaatsje maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Hier werd in de 12e eeuw een stins gebouwd door de rijke Schelte Lauta. Waarschijnlijk liet hij in die tijd ook een kapel bouwen. In de 17e eeuw werd de luxe Lautastate gebouwd, die in 1748 alweer door brand werd verwoest. Van de state is niets meer te zien, de kerk staat er gelukkig nog wel. Op het voormalige state terrein is nu een park aangelegd waar je kunt rondwandelen: de Lautatún.
De kerk is opgetrokken in groot formaat kloostermoppen en de afgelopen eeuwen is de kerk al een aantal keren prachtig gerestaureerd. In de zuidgevel van de toren hangt een astronomisch uurwerk. dat in 1946 door een onderduiker werd geschonken aan de kerk.
Ioannis is een Friese naam die ontleend is aan de oorspronkelijke beschermheilige van de kerk: Johannes de Doper en de Romeinse god Janus. Ioannis is degene die de kerk van Wier als theaterkerk nieuwe leven heeft ingeblazen.
Je kunt hier terecht voor theater, muziek, cabaret, exposities, toneel, dans, verhalen en gedichten. Ook is de locatie te huur voor een bruiloft, diner of feest. De kerk wordt gerund door vrijwilligers van de plaatselijke commissie.
De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Here you will find Ioannis Theatertsjerke Wier
Lautawei 3 a9043 VN Wier Plan your route
from your location
Locations
View all locations-
Sint Gertrudiskerk Baard
Sint Gertrudiskerk BaardHet kerkgebouw is in de loop der eeuwen enkele malen op dezelfde plaats herbouwd. Er is ook ruimte voor liturgische activiteiten. Daarnaast is ze in gebruik voor muzieklessen, koorrepetities, concerten en als expositieruimte.
baard -
Lytsewierrum (Lutkewierum)
Lytsewierrum (Lutkewierum)Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.
Lytsewierrum -
Martinuskerk
MartinuskerkAan de negentiende-eeuwse voorzijde met geveltoren lijkt deze kerk niet zo oud. Maar het gebouw dateert al uit de twaalfde eeuw. Wel is het vaak veran...
Gytsjerk -
Hubertuskerk
HubertuskerkDeze kerk staat op een vrij krap en hoog kerkhof, een restant van een afgegraven terp. De kerk is zeker middeleeuws, maar heeft een vrij recent uiterl...
Lollum -
Kerk Hichtum
Kerk HichtumSchilderachtig, op een terp aan de Bolswardervaart staat de kerk van Hichtum. Een romanogotische kerk gebouwd van gele kloostermoppen. De dichtgemetse...
Hichtum -
Sint Franciscusbasiliek Bolsward
Sint Franciscusbasiliek BolswardDe Sint Franciscusbasiliek is een Rooms Katholieke kerk in het centrum van Bolsward uit 1933.
Bolsward -
Petruskerk Lichtaard
Petruskerk LichtaardLichtaard is een mini terpdorpje in de gemeente Noardeast-Fryslân, het ligt ten westen Dokkum. Samen met de dorpjes Reitsum, Genum en Janum vormt Lich...
Lichtaard -
Sint Vituskerk Wetsens
Sint Vituskerk WetsensWetsens was ooit de grootste terp van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden.
WETSENS -
Kloosterkapel Sibrandahûs
Kloosterkapel SibrandahûsPrachtig middeleeuws kerkje waarvan wordt beweerd dat het een uithof was van het voormalige klooster Claercamp. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.
Sibrandahûs -
Sint-Johanneskerk Hoorn
Sint-Johanneskerk HoornDit is een van de oudste bouwwerken op Terschelling. Al in 1170 werd op deze plek een kapel gebouwd door de norbertijnen uit Lidlum. Een eeuw nadat de...
Hoorn