Skip to main content
Favorites 0

Papegaaienbuurt Drachten

Drachten

De woningen in deze markante buurt hangen de avant-garde beweging de Stijl aan, aangezet door de bekende Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg en de Drachtster gebroeders Rinsema. Gebruik van primaire kleuren en strakke lijnen bepalen het beeld.

Alweer meer dan 100 jaar geleden, wordt er een nieuwe stroming in Drachten geïntroduceerd als gevolg van een bijzondere vriendschap tussen de bekende Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg en de Drachtster gebroeders Rinsema.

Evert en Thijs Rinsema hingen ook avant-garde beweging De Stijl aan. Uitgangspunt van deze kunststroming is dat vorm en materiaal worden teruggebracht naar de basis. Gebruik van primaire kleuren en strakke lijnen bepalen het beeld.  

De woningen die in Drachten volgens deze stijl werden ontworpen, veroorzaakten nogal wat ophef in Drachten, waarna de kleuren werden overgeschilderd. Maar in 1988 zijn de oorspronkelijke kleuren in ere hersteld en sinds 2018 is een van de huizen als museumwoning opengesteld voor publiek; het Van Doesburg - Rinsemahuis.

Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Papegaaienbuurt Drachten

Torenstraat 3
9203 BC Drachten
Plan your route

from your location

Show results