Skip to main content
Favorites 0

Expositie Wat maakt de Fries?

Schouwburg De Lawei, Drachten

“Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.” De zin wordt toegeschreven aan de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier, die hem volgens de overlevering zou hebben gebruikt als test; wie de zin niet kon uitspreken, was geen e...

Maar wat is dat eigenlijk, een echte Fries? Wat maakt iemand een Fries? Is het de taal? De geschiedenis, de tradities, de folklore? Of is het de omgeving – het landschap met de weidse vergezichten, het vele water, de rust, de ruimte – waaraan de Fries zijn vermeende karaktereigenschappen (trots, nuchter, onafhankelijk) te danken heeft? “Hij is een man van het water en het vlakke land zonder boomen. Zijn oog moet even vrij zijn als zijn wil en handelingen,” schreef J.H. Halbertsma in de 18e eeuw.

De expositie Wat maakt de Fries? toont een zorgvuldig samengestelde collectie kunstwerken van (voornamelijk) Friese beeldend kunstenaars, die met hun werk uitdrukking geven aan hun relatie met Friesland en het Fries-zijn. (Wat máákt de Fries? Zo is de titel ook te lezen.)

Opening
De opening van de expositie Wat maakt de Fries? vindt plaats op zaterdag 23 maart van 16.00 tot 18.00 uur, met een hapje en een drankje en o.a. Lutz Jacobi die komt spreken. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Wanneer:
t/m 19 mei
Afstand tot jouw locatie:

Here you will find Expositie Wat maakt de Fries?
Schouwburg De Lawei

Schouwburg De Lawei
Laweiplein 1
9203 KL Drachten
Plan your route

from your location

Show results