Skip to main content
Favorites 0

Kuierroute: Ommetje rond Achlum

(3.0 km)

Gemakkelijk navigeren? DOwnload de route in Google Maps

Kuier eens ‘n ommetje in en rond Achlum. Wandel door het dorp langs de kerk en kies het Hazenpad deze loopt dwars door het weiland. Geniet van unieke weide- en vergezichten. Bekijk hoe wollige wolkenluchten steeds veranderen en ontdek silhouetten aan een prachtige horizon.

Een terpvondst wijst erop dat hier al 4 eeuwen voor onze jaartelling mensen woonden. Achlum heette in 1319 Echtlum, in 1400 Achlim, in 1418 Achtlum. De kerk verraad tufsteen en romaanse ramen en stamt uit de 12e eeuw.
Achter de kerk op het Vierkant stond een klooster (Ludinga) dat door de geuzen rond 1570 vakkundig geheel is geslecht.
Achlum telt nu ca. 660 inwoners.

Kuierregels: - laat geen rommel achter
 - houd honden en poezen aangelijnd
 - wandel met plezier, geniet ervan!

Het Hazenpad is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Uiterard met respect voor het land van de boer/de natuur.

Sights on this route

Starting point: Dorpshuis De Singel
U.P. Draismastraat 2
Achlum
1

Achlum

Achlum is een pittoresk dorpje aan de Achlumervaart. Wist je dat de alternatieve Elfstedentocht via deze vaart gaat? Ook de Slachtedijk loopt langs het dorp. Ontdek de vele rijksmonumenten te voet, te fiets of per boot.

Achlum
2

Gertrudiskerk Achlum

De Hervormde kerk bevindt zich op een vrij hoge terp aan de Slachtedijk, oorspronkelijk gewijd aan de heilige Gertrudis. Rijksmonument.

Gertrudiskerk Achlum
68
42
3

Slachtedijk Dike

The Slachtedijk is a dike that arose as old dikes on polder land were linked together to form a single dike that runs from Oosterbierum on the Wadden Sea coast to Raerd on the former Middelzee estuary. The Slachtedijk is mentioned from around 1500 onwards

Slachtedijk Dike
61
End point: Dorpshuis De Singel
U.P. Draismastraat 2
Achlum
  • 68
  • 42
  • 61