Ga naar inhoud
Favorieten 0

Sint-Petruskerk Twijzel

Twijzel

De kerk lijkt niet zo oud en de classicistische toegangspoort in de zuidgevel geeft het jaartal 1692 te lezen. Maar de noordmuur en de toren zijn toch echt middeleeuws. De koorsluiting en zuidmuur danken hun jongere uiterlijk aan een beklamping of vernieuwing...

De kerk lijkt niet zo oud en de classicistische toegangspoort in de zuidgevel geeft het jaartal 1692 te lezen. Maar de noordmuur en de toren zijn toch echt middeleeuws. De koorsluiting en zuidmuur danken hun jongere uiterlijk aan een beklamping of vernieuwing met bruine bakstenen in 1692. Later heeft ook de toren een vernieuwing ondergaan; in 1787 is deze deels herbouwd en van een zadeldak voorzien. Er zijn de sporen van de oude galmgaten.

Onder het houten tongewelf vind je een in 1925 vernieuwd interieur. Toen zijn onder meer de koorvensters voorzien van fraai glas-in-lood in art déco-vormen. Het gewelf kreeg toen sierrandjes. Een stuk ouder is de sierlijke preekstoel uit eind achttiende eeuw. De herenbank met kuifstuk in rococo-stijl dateert uit dezelfde tijd.

Extra informatie:

De aan apostel Petrus gewijde kerk staat op een hoog kerkhof in het oosten van het lange streekdorp. De kerk lijkt niet oud; toch is de bijna vensterloze noordelijke muur opgetrokken van middeleeuws bouwmateriaal. Aan de westzijde is alleen de kop van een spitsboogvenster in deze muur gebroken. De driezijdige koorsluiting met twee spitsboogvensters en met lisenen op de hoeken en de zuidelijke muur met vier grote spitsboogvensters zijn in 1692 beklampt of nieuw opgetrokken van bruine baksteen. Hier staat aan de westzijde de ingang, een korfbogige poort, geflankeerd door pilasters met kapitelen met eierlijst en met een vlak fries met jaarsteentjes (1692) en een driehoekig fronton.

De romaanse toren uit het begin van de 13de eeuw gaat ongeleed op en is vrij laag versierd met een kepervormig fries dat rust op deels tufstenen consoles, waarvan enkele tot masker zijn bewerkt. De toren is in 1787 deels herbouwd en toen van een zadeldak voorzien. Onder de huidige rondbogige galmgaten zijn de sporen te zien van dichtgemetselde rondbogen van de vorige galmgaten. De vier zijden worden onder de dakvoet en geveltop bekroond door friezen, rondbogige en kepervormige. In de oostelijke zijde van de oude toren is namelijk de moet van een hoger kerkdak te zien.

Inwendig wordt de kerkruimte gedekt door een houten tongewelf met trekbalken op consoles. De twee koorvensters zijn voorzien van glas-in-lood in art déco-vormen. Dat is aangebracht tijdens de vernieuwing van het interieur in 1925, waarbij het gewelf ook sierrandjes in deze stijl kreeg en de eind 18de-eeuwse preekstoel en herenbank werden verplaatst. De preekstoel uit het einde van de 18de eeuw heeft een kuip waarvan de hoekpenanten en de panelen zijn voorzien van florale ornamenten in rococo-stijl in de trant van Yge Rintjes. Het rugschot heeft rijk gesneden wangstukken. De herenbank dateert uit dezelfde tijd en heeft op het rugschot een rococo-kuifstuk met blind gekapt familiewapen. Het orgel op de westelijke galerij is in 1905 gebouwd door Bakker & Timmenga uit Leeuwarden.

Kerk deels 1692, toren begin 13de eeuw

Protestants

Preekstoel, herenbank, orgel, decoratief glas-in-lood

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Sint-Petruskerk Twijzel

Tsjerkebuorren 15
9286 EZ Twijzel
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten