Galerie Nynke & Blom
Gorredijk
Gedurende het hele jaar zijn er klein werken van diverse kunstenaars, kunstkaarten en ook leuke inspiratiedoosjes te koop.
Sjoch alfêst efkes
Ruimte voor Kunst!
Nynke & Blom organiseren in hun Ruimte voor Kunst aan de Kerkewal 24 in Gorredijk (aan de Turfroute) jaarlijks ongeveer vijf exposities. De invulling is divers. De ene keer is het een groepsexpositie met werk van verschillende kunstenaars rond een thema. De andere keer een expositie met eigen werk of een solo expositie van een kunstenaar op uitnodiging.
Verder organiseren Nynke & Blom workshops en cursussen. Onder meer video- en fotobewerking of analoge fotografie bij Nynke Venema of een workshop of cursus schilderen bij Corina Blom. Kijk voor het actuele aanbod op de site.
Nynke Venema en Corina Blom hebben achterin de ruimte hun eigen plek voor hun eigen kunst. Hier bevinden zich hun respectievelijke ateliers. Nynke Venema is een gelauwerd fotograaf en maakt ook video-installaties. Haar blik dwaalt vaak af naar de kleine dingen in de natuur waarvan je de neiging hebt eroverheen te kijken. Corina Blom schildert en maakt grafisch werk, voornamelijk landschappen. Ze zoekt hierin de verte, waarin ze de vrijheid ervaart of juist het willekeurige van een vlucht vogels of van lichtreflecties op het water.
- Ofstân nei jo lokaasje:
Hjir fine jo Galerie Nynke & Blom
Nynke & Blomkerkewal 24
8401 GC Gorredijk Plan dyn rûte
fanôf dyn lokaasje
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Het Andere Friesland: Jubbega-Hoornsterzwaag-Oranjewoud
Het Andere Friesland: Jubbega-Hoornsterzwaag-Oranjewoud(55.7 km)Jubbega -
Museum fietsroute Noordwolde - Heerenveen - Drachten - Gorredijk
Museum fietsroute Noordwolde - Heerenveen - Drachten - Gorredijk(99.0 km)Noordwolde -
Wâldgravel door Zuidoost Friesland | Dag 1
Wâldgravel door Zuidoost Friesland | Dag 1(89.4 km)Heerenveen
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Hegewiersterfjild - It Hegewierster Fjild - Vogelkijkhut
Hegewiersterfjild - It Hegewierster Fjild - VogelkijkhutKimswerd -
Friese Hoeve Sneek - Tweepersoonskamer Friese Hoeve Sneek
Friese Hoeve Sneek - Tweepersoonskamer Friese Hoeve SneekSneekDirect boekbaar
-
Wapens onder het hooi
Wapens onder het hooi
In het najaar van 1944 beginnen de wapendroppings. Tot aan de bevrijding is er in de provincie Friesland een vijfentwintigtal van geweest. De wapens moeten uit handen van de bezetters blijven en worden daarom goed verborgen, vaak bij boeren. De boerderij van Johannes van Dijk in Hitzum is het voornaamste wapendepot van district VII van het gewest Friesland van de NBS, de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. In de boerderij van Willem Postma onder Achlum krijgen de illegale werkers wapenonderricht van een speciale instructeur, die mee is gedropt. Alles geschiedt natuurlijk met de grootste behoedzaamheid, maar toch kruipen de NBS’ers twee keer door het oog van de naald.
Boer Van Dijk is fel anti-Duitse bezetter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn boerderij een toevlucht wordt voor onderduikers en verzetsmensen. Twee van zijn zoons zijn lid van de NBS, de in het najaar van 1944 uit de verschillende geledingen van het verzet gevormde paramilitaire verzetsorganisatie. De gedropte wapens worden bij hem gebruiksklaar gemaakt en vervolgens diep onder het hooi in de schuur weggestopt.
Ook weigert Van Dijk mee te werken aan de verplichte leveringen van vee, melk en hooi aan de Wehrmacht. Als reactie gaan Duitse militairen over tot inbeslagname van zijn hooi. Onder toeziend oog van Sonderführer August Geese van de Abteilung Ernährung und Landwirtschaft, onderdeel van de Wehrmacht, geassisteerd door zijn fanatieke Nederlandse tolk Grietje Sinnema, wordt het hooi uit de schuur gehaald. Ieder moment kunnen de wapens bloot komen te liggen, maar net op tijd vindt Geese het genoeg. Leden van het verzet, die met een pistool in de zak de boel in de gaten hielden, hoeven niet in actie te komen. Een drama is afgewend. Toch zal de oorlog voor de familie Van Dijk dramatisch eindigen: hun zoon Jitze Pieter sneuvelt bij een vuurgevecht tussen NBS’ers en terugtrekkende Duitse militairen op de dag dat Hitzum wordt bevrijd.
Om met de wapens te kunnen omgaan krijgen de verzetsmensen instructies van commando’s, die eveneens zijn gedropt. Dat gebeurt onder andere op de boerderij van Willem Postma, gelegen aan een doodlopende weg, midden in de weilanden tussen Hitzum en Achlum. Op een middag aan het einde van oktober 1944 komen dertig mannen daar in het geheim samen in de schuur om van instructeur Groenewoud te leren omgaan met stenguns, bazooka’s, handgranaten. Ze zijn volop bezig als er een motorpatrouille van de Grüne Polizei nadert. De paniek slaat toe onder de mannen, maar Groenewoud houdt het hoofd koel, duwt ze een wapen in de hand en laat ze een positie innemen. De Grünen rijden echter door, maar komen even later weer terug als ze ontdekken dat de weg doodloopt. Opnieuw rijden ze de boerderij voorbij, kennelijk zijn ze verdwaald. Het loopt goed af.
Hitzum