Kruidenrijk grasland met rietkragen
Holwerd
Het grasland van Klaaske de Groot richting Ternaard heeft een hoger waterpeil gevoed door regen- en kwelwater. Bemesting met stalmest en laat maaien zorgen voor een gevarieerde leefgebied voor vogels. Rietkragen en poelen bieden extra onderdak aan amfibieën en zangvogels.
Sjoch alfêst efkes
Als je vanaf de Earme dyk naar de Ternaarderpolder kijkt zie je het graslandgebied van Klaaske de Groot met een apart watersysteem wat een circa 30 centimenter hoger peil heeft ten opzichte van het omliggende gebied. Het wordt alleen gevoed door regen- en kwelwater, waardoor het een bijzonder brakwatermilieu heeft. De weide wordt pas na 21 juni, na de zonnewende, gemaaid. Bemesting is met ‘rûge dong’, vaste stalmest uit de stallen van Schapenhouderij Klaaske de Groot die haar bedrijf verderop aan de Hantumerweg heeft. Het bijzonder beheer geeft een kruidenrijke vegetatie met o.a. pinksterbloemen en de gele morgenster. Weidevogels als de tureluur en de Veldleeuwerik voelen zich erin thuis. Later in zomer grazen hier de schapen van Klaaske de Groot. In dit gebied vind je ook rietkragen beheer in combinatie met drinkpoelen. Speciaal voor Amfibieën en zangvogels als de Kleine Karekiet en Rietzanger.
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Wadlooptocht Holwerd-Ameland | Klooster Claercamppad
Wadlooptocht Holwerd-Ameland | Klooster Claercamppad(19.7 km)Holwerd -
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland(54.5 km)Dokkum
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Hegewiersterfjild - It Hegewierster Fjild - Vogelkijkhut
Hegewiersterfjild - It Hegewierster Fjild - VogelkijkhutKimswerd -
Friese Hoeve Sneek - Tweepersoonskamer Friese Hoeve Sneek
Friese Hoeve Sneek - Tweepersoonskamer Friese Hoeve SneekSneekDirect boekbaar
-
Wapens onder het hooi
Wapens onder het hooi
In het najaar van 1944 beginnen de wapendroppings. Tot aan de bevrijding is er in de provincie Friesland een vijfentwintigtal van geweest. De wapens moeten uit handen van de bezetters blijven en worden daarom goed verborgen, vaak bij boeren. De boerderij van Johannes van Dijk in Hitzum is het voornaamste wapendepot van district VII van het gewest Friesland van de NBS, de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. In de boerderij van Willem Postma onder Achlum krijgen de illegale werkers wapenonderricht van een speciale instructeur, die mee is gedropt. Alles geschiedt natuurlijk met de grootste behoedzaamheid, maar toch kruipen de NBS’ers twee keer door het oog van de naald.
Boer Van Dijk is fel anti-Duitse bezetter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn boerderij een toevlucht wordt voor onderduikers en verzetsmensen. Twee van zijn zoons zijn lid van de NBS, de in het najaar van 1944 uit de verschillende geledingen van het verzet gevormde paramilitaire verzetsorganisatie. De gedropte wapens worden bij hem gebruiksklaar gemaakt en vervolgens diep onder het hooi in de schuur weggestopt.
Ook weigert Van Dijk mee te werken aan de verplichte leveringen van vee, melk en hooi aan de Wehrmacht. Als reactie gaan Duitse militairen over tot inbeslagname van zijn hooi. Onder toeziend oog van Sonderführer August Geese van de Abteilung Ernährung und Landwirtschaft, onderdeel van de Wehrmacht, geassisteerd door zijn fanatieke Nederlandse tolk Grietje Sinnema, wordt het hooi uit de schuur gehaald. Ieder moment kunnen de wapens bloot komen te liggen, maar net op tijd vindt Geese het genoeg. Leden van het verzet, die met een pistool in de zak de boel in de gaten hielden, hoeven niet in actie te komen. Een drama is afgewend. Toch zal de oorlog voor de familie Van Dijk dramatisch eindigen: hun zoon Jitze Pieter sneuvelt bij een vuurgevecht tussen NBS’ers en terugtrekkende Duitse militairen op de dag dat Hitzum wordt bevrijd.
Om met de wapens te kunnen omgaan krijgen de verzetsmensen instructies van commando’s, die eveneens zijn gedropt. Dat gebeurt onder andere op de boerderij van Willem Postma, gelegen aan een doodlopende weg, midden in de weilanden tussen Hitzum en Achlum. Op een middag aan het einde van oktober 1944 komen dertig mannen daar in het geheim samen in de schuur om van instructeur Groenewoud te leren omgaan met stenguns, bazooka’s, handgranaten. Ze zijn volop bezig als er een motorpatrouille van de Grüne Polizei nadert. De paniek slaat toe onder de mannen, maar Groenewoud houdt het hoofd koel, duwt ze een wapen in de hand en laat ze een positie innemen. De Grünen rijden echter door, maar komen even later weer terug als ze ontdekken dat de weg doodloopt. Opnieuw rijden ze de boerderij voorbij, kennelijk zijn ze verdwaald. Het loopt goed af.
Hitzum