Ga naar inhoud
Favorieten 0

Sint Nicolaaskerk Hijum

Hijum

De 12e eeuwse romaanse Sint Nicolaaskerk van Hijum staat op een grotendeels afgegraven terp aan de rand van het dorp, het kerkhof is helemaal omzoomd met bomen.

Het dorp Hijum ligt ten noorden van Stiens in de onlangs uitgebreide gemeente Leeuwarden. Samen met Finkum vormt het een tweelingdorp.

In de 12e eeuw kwam het dorp binnendijks te liggen, en het werd toen bezit van het klooster Mariëngaarde uit Hallum. De kerk dateert ook uit die eeuw.

De romaanse Sint Nicolaaskerk staat op een grotendeels afgegraven terp aan de rand van het dorp, het kerkhof is helemaal omzoomd met bomen.

De kerk is uit tufsteen gebouwd en later met baksteen nog verhoogd en vergroot. Het sobere interieur is nog vrijwel volledig aanwezig: een preekstoel uit de zeventiende eeuw en een doophek. In de vloer van het gangpad en in het koor liggen grafzerken uit de zeventiende eeuw.

Er worden geen kerkdiensten meer gehouden, maar je kunt de kerk bezichtigen door de sleutel af te halen bij de Plaatselijke Commissie die de kerk van Hijum beheert.

Het gebouw is eigendom is van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Sint Nicolaaskerk Hijum

Lege Hearewei 3
9054 KB Hijum
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten