Ga naar inhoud
Favorieten 0

Standbeeld Lapkepoep en Friese boerin

Sneek

Het standbeeld genaamd ‘Lapkepoep en Friese boerin’ op de Wijde Burgstraat is een geschenk van C&A. Duitse textielverkopers Clemens en August Brenninkmeijer (stichters van C&A) openden in 1841 hun allereerste winkel in Sneek.

Het standbeeld genaamd ‘Lapkepoep en Friese boerin’ op de Wijde Burgstraat is een geschenk van C&A. Duitse textielverkopers Clemens en August Brenninkmeijer (stichters van C&A) openden in 1841 hun allereerste winkel in Sneek. Het kunstwerk verbeeldt een handelsgesprek tussen een Westfaalse textielhandelaar (in Friesland ook wel een ‘lapkepoep’ genoemd) en een Friese boerin.

Clemens en August kwamen omstreeks 1840 naar Fryslân als ‘hannekemaaiers’, losse werkkrachten uit Westfalen die ’s zomers bij de boeren het gras kwamen maaien. In de winter weefden ze in Westfalen stoffen van vlas. Na een aantal seizoenen als ‘hannekemaaiers’ in Friesland gewerkt te hebben, kwamen ze erachter dat ze de mooie geweven stoffen wel aan rijke boerinnen in Friesland konden verkopen. Deze verkoop werd een groot succes: de eerste winkel van C&A werd in Sneek geopend. Het concern is ook het eerste dat confectiekleding liet maken. In Mettingen in Duitsland, staat een beeldengroep van Clemens en August, uitgezwaaid door de landheer en zijn echtgenote.

Hjir fine jo Standbeeld Lapkepoep en Friese boerin

Adres:
Wijde Burgstraat
8601 CC Sneek
Plan dyn rûte
Ofstân (ôfstân):
Toan risseltaten