Bonifatiuskerk
Oldeberkoop
De Bonifatiuskerk vind je middenin het prachtige dorpje Oldeberkoop. Deze kerk behoort tot de oudste van Zuidoost Friesland, de oudste delen zijn waarschijnlijk rond het jaar 1125 al gebouwd. De huidige gemetselde toren dateert uit de 17e eeuw.
Sjoch alfêst efkes
De Bonifatiuskerk vind je middenin het prachtige dorpje Oldeberkoop. Deze kerk behoort tot de oudste van Zuidoost Friesland, de oudste delen zijn waarschijnlijk rond het jaar 1125 al gebouwd. De huidige gemetselde toren dateert uit de 17e eeuw.
De kerk ligt op de route van het pelgrimspad Bonifatius Kloosterpad.
Rondom het kerkhof is een historische ringmuur van Friese geeltjes te zien. Deze muur was bedoeld om de heilige aarde rondom de kerk te scheiden van de ongewijde grond daarbuiten.
Meest opvallend aan de kerk is de prachtige toegangspoort met trapgevel aan de westzijde van de kerk. Waarschijnlijkheid waren dit er vroeger vier: op oude tekeningen is ook een toegangspoort aan de noord, oost en zuidzijde te zien.
Binnen in de kerk is er ook genoeg moois te bewonderen: het doopvont, de preekstoel en de herenbank en het orgel.
Dit rijksmonument is eigendom van de plaatselijke protestantse gemeente, die op werkdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur meestal gelegenheid tot bezichtiging biedt.
- Afstand tot jouw locatie:
Hjir fine jo Bonifatiuskerk
Willinge Prinsstraat 58421 PE Oldeberkoop Plan dyn rûte
fanôf dyn lokaasje
Routes in de buurt
-
Wolvega - De Hoeve - Oldeberkoop | Stellingenpad: etappe 8
Wolvega - De Hoeve - Oldeberkoop | Stellingenpad: etappe 8(23.8 km)Wolvega -
Lippenhuizen-Oldeberkoop | Bonifatius Kloosterpad: etappe 8
Lippenhuizen-Oldeberkoop | Bonifatius Kloosterpad: etappe 8(18.7 km)Lippenhuizen -
Oldeberkoop-Bontebok | Bonifatius Kloosterpad: etappe 9
Oldeberkoop-Bontebok | Bonifatius Kloosterpad: etappe 9(13.9 km)Oldeberkoop
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Hervormde Kerk Niawier
Hervormde Kerk NiawierDeze kerk is in 1678 gebouwd met rode moppen van haar voorgangster. De westelijke frontgevel is jonger, waarschijnlijk uit 1817. Dat kun je goed zien...
Niawier -
De Sint-Janskerk Deinum
De Sint-Janskerk DeinumDe Sint Janskerk is een middeleeuwse kerk met een ui-vormige spits. De sipel.
Deinum -
Toren Skillaerd
Toren SkillaerdVlakbij Mantgum ligt het voormalige dorp Skillaert. Verscholen in een hoge boomzoom staat op een kerkhofterp staat een bijzondere toren uit 1576, van...
Mantgum -
Haghakerk Heeg
Haghakerk HeegJe vindt deze kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries.
Heeg -
Beeld schaatsers 'Marathonriders'
Beeld schaatsers 'Marathonriders'Bewegen ze echt? Op het water bij Earnewâld, tegenover de haven, zie je drie cortenstalen marathonschaatsers gaan.
Earnewâld -
Terbandster Tsjerke
Terbandster TsjerkeIn 1843 kreeg de Terbandster tsjerke zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters. Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad bij Heerenveen.
Terband -
Sint Vituskerk Wetsens
Sint Vituskerk WetsensWetsens was ooit de grootste terp van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden.
WETSENS -
Hervormde Kerk Gaast
Hervormde Kerk GaastDe Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.
Gaast -
Doopsgezinde kerk te Workum
Doopsgezinde kerk te WorkumDe doopsgezinde kerk van Workum is in 1695 gebouwd als schuilkerk. Het eenvoudige, onopgesmukte bouwwerk ligt een eind van de straat af. Sinds de 18e eeuw staat er een kosterswoning voor en in het verleden was de kerk nog verder aan het oog onttrokken.
Workum -
Executiemonument in het bos Elfbergen
Executiemonument in het bos ElfbergenOp vrijdag 23 februari 1945 werd Jacob Wilbers bij een razzia in Woudsend gearresteerd, een dag later Johannes Wissink in Gaastmeer. Beiden waren door de Duitsers opgepakt als Nederlandse verzetsstrijders. Een aantal dagen later zijn ze gefusilleerd.
Oudemirdum