Warga (Wergea)
Wergea
Wargea een bruisend en pittoresk terpdorp in het hart van Friesland. Ontdek de rijke geschiedenis en breng een bezoek aan Museum 't Ald Slot en de theaterkerk de Bidler. Geniet van de gastvrijheid van de horecagelegenheden die het dorp te bieden heeft.
Sjoch alfêst efkes
Wargea een bruisend pitoresk terpdorp in het hart van Friesland. Het dorp heeft een unieke ligging in een waterrijk gebied en dichtbij Natinaal Park Alde Feanen, ideaal voor natuur en watersport liefhebbers.
Wergea ademt geschiedenis. Het is een dorp met vele monumenten en rijksmonumenten. Ontdek deze rijke geschiedenis, maak een wandeling door het dorp en breng een bezoek aan Museum 't Ald Slot. Andere culturele highlights in het dorp zijn de theaterkerk de Bidler en de vele galerien.
Trek gekregen? Er is keuze genoeg. Geniet van de gastvrijheid van de veelzijdige horecagelegenheden die het dorp te bieden heeft.
Roordastate - 't Ald Slot
Museum ‘t Ald Slot in Roordastate was tot voor kort een museum met een drietal stijlkamers aan, in de 17e, 18e en 19e eeuwse stijl ingericht. Het voorhuis is een Rijksmonument. De oudste gegevens omtrent het goed dateren uit de 15e eeuw. In 1774 werd het slot door Reinoldus Popma van Oeveringh gesloopt en werd de huidige state gebouwd. De gracht werd pas in 1952 gedempt. U kunt het momenteel alleen van buiten bekijken.
Bekende mensen uit Wergea
Wergea heeft een rijke historie met diverse bekende namen. De meeste bekende is Nynke van Hichtum. Zij is de schrijver van het bekende boek ‘Afke’s Tiental’ geschreven in 1903. In het boek wordt op prachtige wijze het lief en leed van een Fries arbeidersgezin uit Wergea met 10 kinderen (later zelfs twaalf) beschreven.
In 1970 werd een beeldengroep onthuld, gemaakt door Suze Berkhout, als herinnering aan dit grote gezin.
In 2014 is het boek Afke’s Tiental als stripalbum (getekend door Dick Matena) verschenen.
- Afstand tot jouw locatie:
Hjir fine jo Warga (Wergea)
9005 AA Wergea Plan dyn rûteLokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Oude rechthuis
Oude rechthuisDit winkelpand herinnert aan de tijd dat er in Kollum nog recht werd gesproken. In 1609 werd het aangekocht door de gemeente, en sindsdien had het verschillende functies. Het ‘Oude Rechthuis’ had in 1797 een belangrijke rol tijdens het Kollumer Oproer.
KollumRoute POI
Route POI
-
Eksteurswoningen
EksteurswoningenEen woning met een licht elitaire uitstraling ten opzichte van de armoedige woonsteden van turfgravers en boerenlandarbeiders. Deze woning haalde het niet bij de herenhuizen uit die tijd.
AppelschaRoute POI
Route POI
-
Ielpôle
IelpôleDe Ielpôle was de plek in Workum waar de paling werd opgeslagen. De vaart stond toen nog in open verbinding met de Dolte. De palingaken werden hier geladen en vertrokken naar Londen. De Ielpôle vind je in de bocht van de trekvaart richting de Brewardyk.
WorkumRoute POI
Route POI
-
Oosterwolde (Easterwâlde)
Oosterwolde (Easterwâlde)Oosterwolde is een oud dorp in het zuidoosten van Friesland, met de Drentse karaktertrekken van een brinkdorp.
OosterwoldeRoute POI
Route POI
-
Beetsterzwaag (Beetstersweach)
Beetsterzwaag (Beetstersweach)Er zijn verschillende monumentale panden en bijbehorende tuinen in de Hoofdstraat van dit adellijke dorp te vinden.
BeetsterzwaagRoute POI
Route POI
-
Dokkum (Dokkum)
Dokkum (Dokkum)Dokkum is de meest noordelijk gelegen Elfstedenstad, ze ontstond nadat deze plek een bedevaartsoord werd na de moord op Bonifatius in 754.
DokkumRoute POI
Route POI
-
4. Franekerpoort
4. FranekerpoortDe Franekerpoort, gebouwd in 1608, is eeuwenlang het visitekaartje van de stad. Omdat verreweg het meeste verkeer over land via deze poort de stad binnenkomt is het een poort die allure moet hebben.
HarlingenVVV Informatiezuil, Route POI
VVV Informatiezuil
-
Oostermeer (Eastermar)
Oostermeer (Eastermar)Eastermar is te vinden in het noordoosten van Friesland, prachtig gelegen dankzij het Bergumermeer aan de noordzijde en De Leijen aan de zuidzijde van het dorp.
EastermarRoute POI
Route POI
-
(Voormalig) Gereformeerde Kerk Appelscha
(Voormalig) Gereformeerde Kerk AppelschaU kijkt over het paneel en over de vaart naar de apotheek. Links daarvan staat nu een modern kantoorpand. Maar daar stond eertijds het eerste Gereform...
AppelschaRoute POI
Route POI
-
Voormalige Meester Lok school
Voormalige Meester Lok schoolDe Meester Lokschool werd op 1 oktober 1930 in gebruik genomen, nadat er door de bevolking van ‘Appelscha-Derde Wijk’ (zoals Ravenswoud destijds werd...
RavenswoudRoute POI
Route POI
Rûtes dy't dizze lokaasje passearje
Besjoch alle rûtes-
Friese traject Staande Mastroute | Vaarroute
Friese traject Staande Mastroute | Vaarroute(102,0 km)LemmerZeilen, Motorboot
Zeilen
-
De boorden van de Middelzee
De boorden van de Middelzee(35,0 km)LeeuwardenRecreatief, E-bike
Recreatief

Warga (Wergea)
Diel dizze side
social.link.success
social.link.error