Ga naar inhoud
Favorieten 0

Wier

Wier

Wier is een klein bijzonder dorpje met een rijke geschiedenis. Het is gelegen tussen Harlingen en Dokkum. Totdat er in de 16e eeuw dijken werden aangelegd, lag het dorpje aan de Waddenzee. Bezoek zeker ook de nachttuin en de Ioannis Theatertsjerke Wier.

Wier is een klein dorpje, hemelsbreed gelegen tussen Harlingen en Dokkum. Totdat er in de 16e eeuw dijken werden aangelegd, lag het dorpje aan de Waddenzee.

Hoewel het plaatsje maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Hier werd in de 12e eeuw een stins gebouwd door de rijke Schelte Lauta. Waarschijnlijk liet hij in die tijd ook een kapel bouwen. In de 17e eeuw werd de luxe Lautastate gebouwd, die in 1748 alweer door brand werd verwoest. Van de state is niets meer te zien, de kerk staat er gelukkig nog wel. Op het voormalige state terrein is nu een park met nachttuin en sterrekijk tafel aangelegd waar je kunt rondwandelen: de Lautatún.

De kerk is als theaterkerk nieuw leven ingeblazen. Je kunt hier terecht voor theater, muziek, cabaret, exposities, toneel, dans, verhalen en gedichten.

Wil je blijven slapen? In Wier vind je ook minicamping en theetuin de Brinkhoeve.

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Wier

2734 AB Wier
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten