Ga naar inhoud
Favorieten 0

Tip Museum Joure

Joure

Museum Joure is een verrassend maakmuseum. Beroemd middelpunt op het historische industrieterreintje is de eerste fabriek van Douwe Egberts. Maar ook de fotogenieke Metaalfabriek, authentieke Drukkerij en Friese Klokkenmakerij zijn de moeite waard.

Museum Joure is een verrassend maakmuseum midden in het centrum van Joure.

Beroemd middelpunt is de eerste fabriek van Douwe Egberts, waar je het verhaal achter dit wereldberoemde merk beleeft. Ook zeker de moeite waard zijn de fotogenieke Metaalfabriek van Keverling, waar vroeger koper gegoten werd, en de authentieke Drukkerij waar iedere donderdag drukkers in actie zijn. Een deur verder vind je een Friese Klokkenmakerij én de grootste collectie Friese klokken ter wereld.

In totaal bestaat het museum uit 10 monumentale gebouwen, samen het oudste industrieterrein van Joure. Hier was altijd veel bedrijvigheid, en dat is er nog steeds. In Museum Joure beleef je de passie voor het maken en kun je natuurlijk ook zelf aan de slag! 

Museum Joure is leuk voor jong en oud(er) en ook ideaal voor groepen. Lekker struinen tussen en in de monumentale panden en na afloop genieten van een (gratis) kopje Douwe Egberts koffie of thee in het sfeervolle museumcafé. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op ons tuinterras, waar een grote kastanjeboom je natuurlijke parasol is.

Vergeet niet om even te sneupen in De Witte Os, het bekende winkeltje waar Douwe Egberts ooit begon. Waan je even in de 19de eeuw met de versgebrande koffie, losse soorten thee, polkabrokken, zoethout, anijs en vele andere waren ‘van toen’. De inrichting van de winkel, met het balkenplafond, de kalkmuren en houten vloer, geeft een goede indruk van hoe het er vroeger uitzag.

Goed te weten:

- Demodagen: in juli en augustus zijn er iedere dinsdag- en donderdagmiddag demonstraties in Museum Joure, bijvoorbeeld van de koffiebranders, de zilversmid, de drukkers of de koperslager. Ook staan op deze dagen rondleiders klaar om u meer te vertellen over de vaklieden èn draait regelmatig onze fraaie theepakjesmachine.

- De Maakfabriek: in iedere schoolvakantie kunnen kinderen en jongeren meedoen aan De Maakfabriek, een gevarieerd doeprogramma waarbij kinderen in de huid van een ontwerper kruipen. Ze ontwerpen een sieraad, serviesgoed of drukwerk en maken natuurlijk een prototype. Kijk op de site om je aan te melden. 

Afstand tot jouw locatie:
Toan risseltaten