Ga naar inhoud
Favorieten 0

Wikelerbosk

Wijckel

In eerste instantie werd het park, dat destijds als tuin fungeerde bij het slot Meerenstein, in Franse barok stijl aangelegd. Het ontwerp is waarschijnlijk van de hand van Menno van Coehoorn zelf. De stijl is strak, met een rechte entreelaan, met aan weerszijden...

In eerste instantie werd het park, dat destijds als tuin fungeerde bij het slot Meerenstein, in Franse barok stijl aangelegd. Het ontwerp is waarschijnlijk van de hand van Menno van Coehoorn zelf. De stijl is strak, met een rechte entreelaan, met aan weerszijden rechthoekige vakken. Later zijn er elementen van de Engelse Landschapsstijl aan toegevoegd en kreeg het park slingerende paden en zelfs een eilandje met daaromheen meanderende watergangen. Bij een rondwandeling zijn deze twee tuinstijlen nog goed te herkennen. Het park is in 1949 aangekocht door It Fryske Gea. Sinds die tijd heeft het de functie als dorpsbos en kent iedereen in de omgeving het bos als Wikelerbosk.

“Stinzenplanten zijn in Wijckel al sinds 1760 waargenomen. Florist David Meese zag destijds de daslook bij Balk en Wykel aan dykjes en kanten van Koornland. Hij noteerde deze vindplaats in zijn Flora Frisica.”

In het voorjaar ondergaat het bos een soort gedaanteverandering. De stinzenplanten en de planten van oude bossoorten nemen het park over. Bekijk onze stinzenflora tips en weetjes voor meer informatie over deze unieke planten in It Fryske Gea.

Afstand tot jouw locatie:
Toan risseltaten