Fonteinkerk
Oudemirdum
In het gezellige brinkdorpje Oudemirdum staat de hervormde kerk 'De Fontein'. De kerk van 1790 is gebouwd op de fundamenten van een tufstenen kerk uit de 13e eeuw. In 1926 werd aan de noordzijde een tweede beuk aangebouwd.
In het gezellige brinkdorpje Oudemirdum staat de hervormde kerk De Fontein. De kerk van 1790 is gebouwd op de fundamenten van een tufstenen kerk uit de 13e eeuw. In 1926 werd aan de noordzijde een tweede beuk aangebouwd.
Een aantal bijzondere kenmerken van dit Rijksmonument zijn de gegoten klok, de preekstoel, het doopvont, het gebrandschilderde raam en het orgel.
In de geveltoren hangt de door Steven Butendiic gegoten klok uit 1458. De preekstoel dateert uit de 17e eeuw. Het doopvont uit 1751 is geschonken door grietman Ulbo Aylva Rengers. Ype Staak vervaardigde in 1790 vier gebrandschilderde ramen, maar helaas werden in 1879 drie van deze ramen door slecht weer vernield. Op het nog aanwezige raam staat het wapen van Friesland afgebeeld. Het orgel uit 1900 is gemaakt door Bakker & Timmenga.
In de zomermaanden is de kerk op zaterdagmiddagen open voor bezichtiging en een goed gesprek.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Besjoch alle rûtes-
Museum fietsroute Lemmer-Sloten-Oudemirdum
Museum fietsroute Lemmer-Sloten-Oudemirdum(34.5 km)Lemmer -
Wandelroute Wyldemerk – Oudemirdumer klif – Laaxum
Wandelroute Wyldemerk – Oudemirdumer klif – Laaxum(32.6 km)Harich -
Wyldemerk - Stavoren | Elfstedenpad: etappe 5
Wyldemerk - Stavoren | Elfstedenpad: etappe 5(21.7 km)Oudemirdum -
Wandelroute Gaasterland: Jolderenbos, Rijsterbos en Elfbergen
Wandelroute Gaasterland: Jolderenbos, Rijsterbos en Elfbergen(15.8 km)Oudemirdum
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
It Noarderleech - Noard Fryslan Butendyks
It Noarderleech - Noard Fryslan ButendyksRustig uitwaaien op deze buitendijkse kwelders? Dit gebied is een zeer populaire attractie voor vogels, een slordige miljoen van hen brengen jaarlijks een kort of langer bezoek. Het is ruig, weids en vaak ben je de enige in je soort hier!
Hallum -
Kaatsveld het Sjûkelân
Kaatsveld het SjûkelânKaatsveld midden in het centrum van Franeker. Hier wordt de belangrijkste kaats partij van het jaar gekaatst, de PC. Bij de entree staan 2 grote torens als monument.
Franeker -
Pancratiuskerk Wolsum
Pancratiuskerk WolsumBovenop de terp in het hart van het middeleeuwse dorpje Wolsum ligt de Pancratiuskerk, omgeven door een kerkhof. Het is een zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een houten geveltoren met ingesnoerde spits.
Wolsum -
De Waterpoort
De WaterpoortDe Waterpoort in Sneek is misschien wel het meest bekende icoon van de stad. Dit stenen bouwwerk kenmerkt zich door de twee achtkantige torens.
Sneek -
Grote kerk of St-Martinuskerk Dokkum
Grote kerk of St-Martinuskerk DokkumDe Grote kerk, ook wel de St-Martinuskerk gevestigd op de terp van Dokkum, aan de zuidzijde van de Markt. De bedevaartsplek voor Bonifatius, die in 754 bij Dokkum werd vermoord.
Dokkum -
Sint Genovevakerk Jelsum
Sint Genovevakerk JelsumOp de terp van Jelsum, een dorpje even ten noorden van de Friese hoofdstad Leeuwarden, is de voormalige hervormde kerk van Jelsum te vinden. In deze kerk ligt de bekende theoloog Balthasar Bekker begraven.
Jelsum -
Kanongebulder Sloten
Kanongebulder SlotenIn het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af op het molenerf van korenmolen De Kaai. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft hierbij uitleg.
Sloten -
Slauerhoffbrug
SlauerhoffbrugWachten voor de Slauerhoffbrug is helemaal geen straf. Deze Leeuwarder ‘staartbrug’ staat niet voor niets in de internationale top 10 van meest wonder...
Leeuwarden -
11fountains Stavoren
11fountains StavorenDe zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede.
Stavoren -
Doopsgezinde kerk Berlikum
Doopsgezinde kerk BerlikumDoopgezinde Vermaning, kerk uit 1841, verving een schuilkerk.
Berlikum