Hervormde Kerk Jubbega-Schurega
Jubbega
De Hervormde Kerk Jubbega-Schurega werd in 1734 opgericht met steun van grietman Martinus van Scheltinga, waarvan het familie wapenschild nog steeds zichtbaar is boven de ingang.
Sjoch alfêst efkes
Bekijk alle 4 foto's
Ek nijsgjirrich
-
Kerstconcert gemengd koor Zang en Vriendschap
Kerstconcert gemengd koor Zang en Vriendschapfreed 15 desimber
JubbegaMuziek overig
-
Jiddisch muziekgezelschap Samoosara
Jiddisch muziekgezelschap Samoosarasnein 17 maart 2024
JubbegaMuziek overig
-
Roon Staal met nieuwe Herfst Tour
Roon Staal met nieuwe Herfst Toursnein 29 septimber 2024
JubbegaMuziek overig
-
Noord Nederlands Jagerskoor " Prins Hendrik"
Noord Nederlands Jagerskoor " Prins Hendrik"snein 20 oktober 2024
JubbegaMuziek overig
-
Lezing "" Bob de Boer Photography" in combi met Muziekgroep RemoliNo
Lezing "" Bob de Boer Photography" in combi met Muziekgroep RemoliNosnein 24 novimber 2024
JubbegaLezing/Debat
-
Kerstconcert met Linde Nijland en Bert Ridderbos
Kerstconcert met Linde Nijland en Bert Ridderbosfreed 13 desimber 2024
JubbegaMuziek overig
Door een kleine wandeling over een prachtig zandweggetje kom je terecht bij de hervormde kerk van Jubbega-Schurega. Het kerkje bevindt zich op een besloten plek aan de rand van een bos halverwege de dorpen Jubbega en Oldeberkoop.
De kerk werd in 1734 opgericht met steun van grietman Martinus van Scheltinga, waarvan het familie wapenschild nog steeds zichtbaar is boven de ingang. Verder bestaat het gebouw uit rood baksteen en een spitse toren.
Tot 1915 werd de kerk vergezeld door een klokkenstoel, echter werd deze in 1920 vervangen door de huidige dakruiter waarin de originele klok is hergebruikt.
Tegenwoordig wordt deze kerk onderhouden door de Stichting Alde Fryske Tsjerken en gebruikt voor bruiloften, begrafenissen, vergaderingen en concerten. Omdat er geen kerkbanken in de kerk zitten, is de ruimte ideaal voor het plaatsen van losse (vergader)opstellingen.
REFUGIO
Bijzonder is dat er in dit kerkje ook op eenvoudige wijze kan worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk is vlakbij het Bonifatius Kloosterpad gelegen. Mensen die dit pelgrimspad bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van het Bonifatius Kloosterpad (of één van de andere Friese pelgrimsroutes)
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken
Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid!
Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hjir fine jo Hervormde Kerk Jubbega-Schurega
Kerklaan 38411 ZG Jubbega Plan dyn rûte
fanôf dyn lokaasje
Lokaasjes
Besjoch alle lokaasjes-
Petruskerk Wânswert
Petruskerk WânswertIn het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.
Wânswert -
St. Hippolytuskerk Olterterp
St. Hippolytuskerk OlterterpRomantisch kerkje met klokkenstoel, in de bosrand gelegen, vlakbij Beetsterzwaag, dateert uit 1500 met een toren uit 1744. Behoort aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken en is vooral als concertzaal, expositieruimte, en trouw- of rouwlocatie in gebruik.
Olterterp -
Fonteinkerk
FonteinkerkIn het gezellige brinkdorpje Oudemirdum staat de hervormde kerk 'De Fontein'. De kerk van 1790 is gebouwd op de fundamenten van een tufstenen kerk uit de 13e eeuw. In 1926 werd aan de noordzijde een tweede beuk aangebouwd.
Oudemirdum -
Sint Nicolaaskerk Hijum
Sint Nicolaaskerk HijumDe 12e eeuwse romaanse Sint Nicolaaskerk van Hijum staat op een grotendeels afgegraven terp aan de rand van het dorp, het kerkhof is helemaal omzoomd met bomen.
Hijum -
Ioannis Theatertsjerke Wier
Ioannis Theatertsjerke WierHoewel Wier maar klein is, heeft het een bijzondere geschiedenis. Schelte Lauta bouwde er een stins, later een state en een kerk. De kerk is nu in gebruik als Theatertsjerke.
Wier -
Kerkje Sânfurd
Kerkje SânfurdSânfurd (Sandfirden) is één van mooiste plekjes van Friesland. Een pittoresk dorpje, gelegen tussen de Friese meren. In het oude kerkje van Sânfurd worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd. Ook is de kerk af te huren voor bijv. lezingen.
Sandfirden -
Mariakerk Gorredijk-Kortezwaag
Mariakerk Gorredijk-KortezwaagDe Mariakerk is een prachtig klein kerkje aan de rand van Gorredijk. De kerk - en door bomen omzoomde kerkhof - liggen op een kleine verhoging in het voormalige buurtschap Kortezwaag.
Gorredijk -
Skoattertsjerke
SkoattertsjerkeOp deze plek moet voorheen een klooster met hospitaalfunctie en een houten kerk hebben gestaan; het Schoterconvent. Deze huidige zaalkerk is gebouwd in 1752, in opdracht van Menno Coehoorn van Scheltinga (grietman van Schoterland).
Oudeschoot -
Liudgerkerk Oldehove
Liudgerkerk OldehoveOorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.
Oldehove -
Mariakerk Bornwird
Mariakerk BornwirdDit kleine kerkje, gebouwd van groot formaat baksteen, heeft geen echte hoge kerktoren meer.
Bornwird