Ga naar inhoud

H. Geestkerk Heerenveen

Heerenveen

Deze R.K. kerk is in de jaren 1932-33 samen met de pastorie ernaast in Heerenveen gebouwd aan de Crackstraat naar een ontwerp van H. van Beers. Het is een rijksmonument dat van cultuur- en architectuurhistorisch belang is. De bouwstijl is Amsterdamse/Delftse school. Eerste steenlegging 26 juli 1932.

Sjoch alfêst efkes

Bekijk alle 5 foto's

Met de bouw van deze kerk werd begonnen in 1932. Een jaar later werd de kerk voltooid en plechtig ingewijd. De architect was dhr. C. van Beers uit Huis ter Heide. De stijl zou men kunnen rekenen tot die van de “Amsterdamse school”, neogotiek van de dertiger jaren. Vele kerken uit deze periode kenmerken zich door de ruime opzet. Men wilde een grote ruimte, waar ieder een goede plaats zou hebben en zicht had op de ruimte waarin de liturgie werd gevierd. Pilaren plaatste men daarom zover mogelijk naar opzij.

Lopend in de richting west - oost (van de entree naar het priesterkoor), zal de ruimte zich voor u openen. U gaat op naar het licht, dat door de lichtkoepel (vieringtoren) naar binnenvalt en zich via het altaar in het schip verspreidt, symbool voor het Evangelie dat - als licht - naar ons toekomt. Wat u ook zal opvallen is het grote gewelf, dat zich als een vissersnet over u heen spreidt. 

De glas-in-lood ramen van het kerkschip zijn opgebouwd uit kleine rechthoekige gekleurde raampjes. In elk geval valt op dat ze onderaan donkerder zijn dan bovenaan. Dit staat symbool voor het feit dat we moeten opstijgen naar het licht en het duister achter ons laten. Aan de rechterzijde van het priesterkoor (het liturgisch centrum) hangt de zogenaamde godslamp. Deze brandt in alle katholieke kerken als in het tabernakel, dat zich op het hoogaltaar bevindt, het Heilig Brood wordt bewaard. Boven het priesterkoor bevindt zich de lichtkoepel die gedragen wordt door vier marmeren zuilen, symbolen van de vier evangelisten: Matteüs, Marcus, Lukas en Johannes. U ziet hier ook het hoogaltaar dat tot vóór het tweede Vaticaans Concilie dé centrale plaats was in de kerk. Daar vond de viering van de H. Mis (de Eucharistie) plaats. De priester stond dus met zijn rug naar de mensen en met zijn gezicht naar het Oosten. Na het concilie werd de altaartafel weer ingevoerd. Deze staat centraal vooraan op het priesterkoor. De voorganger staat nu met zijn gezicht naar de mensen. Dat is een teken vanverbondenheid.

De preekstoel is een bijzonder kunstwerk uit de ateliers van Mengelberg. Uitgebeeld wordt het Pinkstergebeuren: de nederdaling van de H. Geest (duif) over de apostelen én Maria (beeld van de Kerk). Deze kerk heeft de H. Geest als patroon en is daarmee de oudste parochiekerk in Nederland die deze titel draagt.

U bevindt zich nu dicht bij het historische Adema-orgel. Het werd gebouwd door de gebroeders Adema, orgelbouwers te Leeuwarden. Dit gebeurde ten behoeve van de oude R.K. kerk aan het Gemeenteplein in het jaar 1867. In 1986 werd het orgel, geheel gerestaureerd door de firma Reil uit Heerde, links voor in de kerk geplaatst. Het instrument staat op de lijst van beschermde rijksmonumenten, omdat dit het enige orgel van Adema is dat nog in originele staat uit die periode bewaard is gebleven. Het heeft een fraaie klank, die regelmatig te beluisteren valt tijdens de vele concerten die in deze akoestisch ook zo fraaie kerk worden gegeven.

Ofstân nei jo lokaasje:

Hjir fine jo H. Geestkerk Heerenveen

Crackstraat 13
8441ES Heerenveen
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten