Ga naar inhoud

Oorlogsmonument Hieslum

Hieslum

In de avond van 13 mei 1945 steeg een zwaarbeladen Lancaster bommenwerper op vanuit Bardney om een bombardement uit te voeren op de Skodafabriek in Pilsen. Het toestel werd onderweg in het Friese luchtruim beschoten door een Duitse nachtjager.

Sjoch alfêst efkes

In de avond van 13 mei 1945 steeg een zwaarbeladen Lancaster bommenwerper op vanuit Bardney om een bombardement uit te voeren op de Skodafabriek in Pilsen. Het toestel werd onderweg in het Friese luchtruim beschoten door een Duitse nachtjager en explodeerde. De brokstukken kwamen neer in de omgeving van Hieslum. 

De AVRO Lancaster MK.III ED589 stond onder leiding van sergeant G.H. Saxton en maakte deel uit van het 9e Squadron. Tijdens de vlucht naar Pilsen (Plzeň) werd de Lancaster geraakt door een Duitse Messerschmitt nachtjager. Het toestel verloor hoogte en explodeerde in de lucht.  Alle zeven bemanningsleden kwamen om tijdens de crash, twee van hen liggen begraven op de begraafplaats van Hieslum. De andere vijf bemanningsleden zijn nooit teruggevonden. Bij deze missie gingen in totaal negen toestellen verloren. Tijdens het bombardement liep de Skodafabriek lichte schade op, de meeste bommen kwamen naast de fabriek terecht. 

De Lancaster werd neergeschoten door de Messerschmitt ME 100 van Oberleutnant en Staffelkapitän Lothar Linke en zijn boordmarconist Walter Czybulka. Het was het tweede toestel dat Linke die nacht neerschoot, in totaal had hij al 22 toestellen op zijn naam staan. De volgende dag zou Linke in de ochtend zijn 23e vliegtuig naar beneden halen. Lothar Linke ging deze nacht maar door en dat werd zijn einde. Om 03.51 uur komt hij zelf om het leven als zijn Messerschmitt door een technisch mankement bij Tacozijl neerstort. 

De Oranjevereniging van Parrega en Hieslum’’ heeft in 1995 het initiatief genomen om dit monument te plaatsen ter herinnering aan de bemanningsleden van Lancaster MK.III ED589. 

Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Luchtoorlog in Friesland’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden

Hjir fine jo Oorlogsmonument Hieslum

Sierdsmaweg 6
Hieslum
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten