Ga naar inhoud
Favorieten 0

Goddeloze Tolhuis

Broeksterwâld

Daar waar de Goddeloze singel de Falomster Feart kruist, staat het Goddeloze Tolhuis. Er gaan veel volksverhalen de ronde over deze goddeloze plekken. 

Ten noordoosten van Feanwâlden - bij natuurgebied De Houtwiel - ligt een pad met de naam 'Goddeloze Singel', dit is een nog authentiek deel van een middeleeuws zandpad tussen het klooster Klaarkamp bij Rinsumageest en de kloosters bij Burgum en Smalle Ee.

Het pad was in de middeleeuwen een belangrijke handelsweg. Waar de singel de Falomster Feart kruist, staat het Goddeloze Tolhuis. Ook is er nog een 'Goddeloze brug' op deze route.

In de geschiedenis hebben zich op deze plekken een flink aantal huiveringwekkende scenario’s afgespeeld: reizen was vroeger een gevaarlijke onderneming. Er gaan veel volksverhalen de ronde over deze goddeloze plekken. 

Het oude tolhuis is al voor de Tweede Wereldoorlog afgebroken, maar het gebouw dat er nu staat, draagt nog steeds dezelfde naam. Neem er eens een kijkje, fiets of wandel over de singel en waan je terug in de tijd van de rondreizende monniken. 

Afstand tot jouw locatie:

Hjir fine jo Goddeloze Tolhuis

Schwartzenbergloane 7
9108 AL Broeksterwâld
Plan dyn rûte

fanôf dyn lokaasje

Toan risseltaten